IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вкарва и индустрията в битката си срещу монопола на долара

Група от представители на енергийни и петролни компании ще се срещне при закрити врата под покровителството на Европейската комисия в четвъртък

20:13 | 13.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз призова индустрията да се включи в популяризирането на еврото и борбата срещу монопола на долара при търговията с петрол и суровини, хвърляйки светлина върху продължаващото напрежение между Вашингтон и Брюксел.

Група от ръководители на компании, сред които представители на петролни гиганти като OMV и Eni, както и на енергийни компании като Fluxys и Engie, ще се срещне при закрити врата под покровителството на Европейската комисия в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Работната среща е част от амбицията на ЕС да предизвика монопола на долара, като според представители на блока подобна промяна трябва да бъде подета и от участниците на пазара.

Срещата, която е част от процес на консултации, който ще продължи до средата на 2019 г., се очаква да даде нов принос към популяризирането на еврото в търговията с енергийни продукти.

„ЕС е най-големият енергиен вносител в света с годишна сметка за енергиен внос от средно 300 млрд. евро през последните пет години. Приблизително 85% от тази сума е платена в американски долари“, става ясно от материали, подготвени за срещата.

Други по-големи производители и вносители на суровини като Русия и Китай също от дълго време се опитват да подсилят ролята на алтернативни валути при търговията.

„Вашингтон не харесва картели като ОПЕК“, посочва един от участниците в подготовката на утрешната среща. „Но как може да има един пазар, доминиран от една валута – долара“, допълва той.

Някои представители на индустрията обаче са скептични към подобни планове и са отказали участие в срещата, тъй като според тях даването на повече възможност за разплащания в евро е твърде дългосрочен процес.

„Повече от насърчаване вие се нуждаете от реформи, стабилност, както и да убедите инвеститорите“, посочва високопоставен представител на централна банка, изразявайки съмненията в Европейската централна банка (ЕЦБ) относно плана.

Според  представители на ЕЦБ единственият начин за стимулирането на международната роля на еврото е подсилването на Европейския паричен съюз чрез банкови и финансови реформи, които обаче някои европейски държави продължават да блокират от години.

Напрежението между САЩ и ЕС във връзка с ролята на долара не е от днес. През 2014 г. Вашингтон наложи глоба на BNP Paribas в размер на 9 млрд. долара за търговия с ирански и судански петрол.

За 20-те години от създаването си налагането на еврото в международната търговия отбеляза по-значителен ръст в началото на миналото десетилетие, но отслабна отново по време на финансовата криза през 2007-2008 г.

Еврото все още не се е възстановило напълно и доларът остава валутата, която е най-широко използвана в света. Шейсет процента от суверенния дълг и валутнитне резерви в световен мащаб са в долари.

Еврото е втората по употреба глобална валута, но неговият дял е значително по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още