IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли краят на преференциалното гласуване?

Според протестиращи граждани няма да е възможно пренареждане на листите

10:59 | 14.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пред Народното събрание се проведе протест на малка група граждани заради снощното заседание на парламентарната правна комисия, съобщи bTV. Причината е решението за преференциалния вот, което гласуваха народните представители. Заседанието продължи до малко след полунощ. 

Депутатите са одобрили долен праг за броя гласове, които са нужни за разместване на листите за евродепутати, народни представители и общински съветници, пише днес в. „24 часа“.

За разместване на листата за евродепутати ще са нужни преференции, които са равни на националната изборна квота, при избори за НС - на районната квота, а при местните - на общинската. Според експерти това означава, че за да се размести листа за евроизборите, ще са нужни около 130 хил. преференции, за парламентарни - 17 хил., а при вот за общински съветници в София - 6 хил. До момента долната граница бе процент от гласовете, дадени за конкретната листа. За евровота беше 5%, а за парламентарни и общински - 7%.

Преференциите се обезсмислят, заявиха днес протестиращите.

„ГЕРБ подкрепи предложението на ДПС. Прагът се вдига и така той е равен на изборната квота, което го прави невъзможен. За евроизборите трябва да се съберат около 130 хил. гласа, което е нереално. Ще се говори, че има преференция, но след като е неработеща, се лишават хората от глас“, каза пред bTV Настимир Ананиев от партия „Волт“.

Той разясни, че преференциите действат, когато гражданите не са съгласни с партийното подреждане на листите и избират различен кандидат в листата от партийните фаворити (които са на челните места – бел. р.).

По думите му е доказано, че преференцията работи и го показват случилите се досега размествания.

„Един от основните мотиви за преференциалния вот беше, че се получава неравнопоставеност между избраните. Но искам да напомня все пак, че това е гласувано на правна комисия, ще видим какво ще стане в пленарна зала“, каза тази сутрин пред БНТ по повод решението Мария Илиева от ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още