IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика расте с 3,1% през четвъртото тримесечие, над прогнозите

Основният двигател остава потреблението

12:22 | 14.02.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската икономика е нараснала с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2018 г. на годишна база, като така надмина прогнозите на Bloomberg.  Анкетирани от Bloomberg анализатори предвиждаха среден ръст от 3 на сто. Според сезонно изгладените данни тримесечният ръст е 0,7%. 

Експресните оценки на Националния статистически институт показват, че в края на миналата година икономиката на страната  е нараснала със същия темп, с който се разшири и през третото тримесечие на 2018 г. НСИ отчете 3,1-процентен ръст на БВП на годишна база тоава. Investor.bg припомня, че според Евростат тримесечните национални сметки в експресните оценки за БВП са „най-ранната картина на икономиката”.  

Според анкетирани през януари от Bloomberg 12 икономисти БВП на България ще отчете ръстове от по 3,3% през 2018 г. и 2019 г. 

За тази година пък от Министерството на финансите очаква икономически растеж от 3,7%, каквато е прогнозата в есенните макроикономически разчети. От ведомството на Владислав Горанов смятат, че нарастването на БВП на страната ще бъде задвижвано основно от по-силните публични инвестиции и публично потребление. Въпреки това икономиката на България ще нарасне през 2018 и 2019 г. година с по-слаби от досега очакваните темпове в резултат на по-сдържаната икономическа експанзия в рамките на Европейския съюз, аргументираха се от министерството на финансите.

Крайното потребление (5,3% спрямо 6,9% през третото тримесечие) и инвестициите (4,0% спрямо 7,0%) нарастват с по-нисък темп. Също така данните показват, че износът се възстановява (0,8% спрямо -3,6% през третото тримесечие), а вносът нараства по-слабо (2,5% спрямо 4,0%). 

БВП в стойностен обем, текущи цени

Според експресните оценки на НСИ през последните три месеца на 2018 г. БВП в номинално изражение достига 29,881 млрд. лева. Реализираната добавена стойност от октомври до декември е 25,905 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (81,3%), което в стойностно изражение възлиза на 24,288 млрд. лева. През четвъртото тримесечие на 2018 г. бруто капиталообразуването е 6,292 млрд. лева и заема 21% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти

 БВП по тримесечия за периода 2005 - 2018 г. по средногодишни цени на 2010 година Млн. лв.


Тримесечни изменения

На тримесечна база, в края на миналата година  БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,7%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,8%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване, през четвъртото тримесечие на 2018 г. принос за регистрирания икономически растеж по сезонно изгладени данни спрямо третото тримесечие има увеличението на износа на стоки и услуги – с 2,4%, бруто образуването на основен капитал – с 0,3%, и крайното потребление – с 0,2%.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на миналата година БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,1% спрямо същото тримесечие на 2017 година. Брутната добавена стойност се увеличава с 2,9%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 5,3%. Бруто образуването на основен капитал отчита ръст от 4% през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо година по-рано по сезонно изгладени данни. Вносът на стоки и услуги се увеличава с 2,5%, а износът расте с 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Все пак е полезно да се зачита, че сега капитализмът е при условия на фатална държавна грешка за неограничавани съпътстващи щети от работата на централната банка.След достатъчно време ще живеем при условия без тази вредна за всеки държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Прав си, капитализмът е лоша икономическа система! Жалко, че няма по-добра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
SS-23
преди 5 години
Това не е "ръст" на икономиката бе пич, това е чисто и просто едно балонизирано "изнасилване" на пазара, което имайки напредвид, че е кухо от вътре (зад него не стои реално нарастнало физическо потребление, т.е. реално нарастнала физическа нужда), предстои много сериозно отрезвяване, спукване на този балон. Истината е, че няма и няма да има нарастнала физическа нужда от истинско потребление, стъпващо на нарастнал обем, а няма и как да има такава нужда - от къде да се появи такава нужда , като всичко е презадоволено и преситено "от потребление". Куха е цялата капиталистическа икономика- изнасилена икономика на рекламата и внушението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Ръстът си е ръст. От какво идва той са подробности. Важни подробности, но не по-важни от ръста. 3% за нас е умерен ръст и това е добре. Който се катери прекалено бързо, после пада отвисоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
nobody
преди 5 години
Всъщност тези 3.1% са най-слабото представяне от края на 2014 досега. На фона на балона е строителството не ми се мисли къде може да отиде през следващите тримесечия. https://tradingeconomics.com/bulgaria/gdp-growth-annual
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
SS-23
преди 5 години
Фалшива икономика, базирана на ръст на цените, който ръст, чисто математически , няма как да не доведе до "ръст" на потреблението, изразено в парични знаци . Реалното потребление обаче физически не се увеличава, а даже намалява. На това се казва "икономическа абра-кадабра"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Kikaha2
преди 5 години
това именно е добър повод да очакваме и поскъпване на парталаментите с 5% на месец.....какви 5, направо 10% заради засиленото търсене от платежоспособни чужденци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 5 години
При допусканата държавна грешка за неограничавани съпътстващи щети от работата на централната банка (ЦБ), икономическия растеж не е достатъчен за спасение от катастрофална криза.При условия на държавната грешка, колкото е по-голям икономическият растеж, толкова повече потенциал за стопанска криза се развива и щетите са по-големи.За спасение от катастрофална стопанска криза е необходимо икономическия растеж да е съвместно с правилна защита срещу съпътстващи щети от работата на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Ръстът на българската икономика отново се ускорявааааа......Затягайте коланите!Шофьора не е особено умен и да не изхфръкнете на завоите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още