IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ленно“ набра близо 2 млн. лв. при оценка на компанията от 61 млн. лв.

Инвеститорът е от Япония и отдавна е наш стратегически партньор, пояснява Георги Тонков, председател на Съвета на директорите

14:12 | 20.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ленно АД</em></p>

Снимка: Ленно АД

Милиони физически и юридически лица в ЕС и особено в България нямат достъп до банково кредитиране по една или повече причини, въпреки че могат да предоставят обезпечение. От финтех компанията „Ленно“, която беше генерален спонсор на Investor Finance Forum 2018, успешно набират нови 2 млн. лв., за да продължат да предлагат нови и иновативни финансови услуги и решения на този и други проблеми. Това е първата външна инвестиция за компанията, а сделката я оценява на над 61 млн. лв.

„Имаме ясни цели, които искаме да постигнем възможно най-скоро: да предлагаме най-доброто небанково ипотечно и бизнес кредитиране в България, да финансираме трейдъри от цяла Европа, да осигурим най-добрите спредове и изпълнение на все повече финансови инструменти, да наемем нови 150+ професионалисти в офисите ни в Пловдив, София, Лондон, Варшава, Мадрид, а скоро и Вилнюс. Стратегическото партньорство с инвеститорите ни от Япония ни дава възможност да съкратим времето за постигането на тези цели и да си поставим нови, още по-амбициозни“, коментира Георги Тонков, председател на Съвета на директорите.

 

Той пояснява, че инвеститорът е от Япония и отдавна е стратегически партньор на компанията. 

Базирана между Пловдив и София, „Ленно“ АД е финансова институция, регистрирана в БНБ за първи път през 2013, която предоставя предимно алтернативни на банковите ипотечни и бизнес кредити, а от 2015 и финансиране за трейдъри. С над 19 млн. лв. отпуснати кредити, компанията се нарежда сред лидерите в нишата на обезпеченото небанково кредитиране и абсолютен новатор във финансирането за трейдъри на финансовите пазари.

Любопитен факт е, че „Ленно“ АД е емитентът с най-много активни емисии облигации в България – десет, на обща стойност 10.7 млн. евро, което нарежда компанията на 19-то място в България по обща номинална стойност на издадените корпоративни облигации.

Компанията прави и първото си придобиване в края на 2017, когато „Ленно“ АД купува 100% от акциите на лицензиран от КФН инвестиционен посредник, който в последствие преименува на „Ленно Глобъл Адвайзъри“ АД. След дълго преструктуриране, към 31.01.2019 дружеството съхранява клиентски активи за над 55 млн. лв., член е на БФБ и Централен Депозитар, и предлага търговия с договори за разлика на територията на целия ЕС чрез модерна онлайн платформа.

Съветът на директорите разкрива, че до края на 2019 г. планира да набере нови 10 млн. лв. при оценка на компанията от над 300 млн. лв., с които да навлезе на нови пазари, да наеме още повече професионалисти, както и да разработи нови технологии и продукти, превръщайки компанията в глобален финтех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още