IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

Над 60 млн. литра е износът на вино

13:44 | 14.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 600 хил. дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 хил. дка, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов при ритуалното зарязване на лозя във винарска изба „Катаржина“  в местността „Бялата пръст“ край Свиленград.

Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 млн.  евро или 26-27 млн. евро за всяка година, информира агроминистерството. 

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 хил. евро, което не е малко. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения“, каза още Румен Порожанов.

„Миналата година реколтата беше  малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и други страни.

Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още