IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bonatti и Max Streicher остават в надпреварата за газовата връзка с Гърция

ICGB кани петима кандидати за втора фаза на процедурата за проектиране, доставки и строителство на инфраструктурното съоръжение

16:00 | 14.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

ICGB, проектната компания, създадена за газопровода, който трябва да свърже газовите мрежи на България и Гърция, остави в краткия списък 5 кандидати за втората фаза на дългата 182 км. връзка. Това става ясно от изпратено по имейл изявление.

Кандидатите са консорциум на Bonatti SpA (Италия), Главболгарстрой (България), GP Group АД (България); консорциум на Max Streicher (Италия) и Terna (Гърция); консорциум на Spiecapag (Франция) и Trace Group Hold (България); J&P AVAX S.A (Гърция); смесено дружество на China Petroleum Pipeline Engineering Co. Ltd. (Китай) и "АКТОР" (България).

Повечето кандидати, класирани за втора фаза, са големи международни компании, участващи в консорциуми с италиански, френски, китайски, гръцки и  български компании. Самостоятелно участва единствено гръцката компания J&P AVAX S.A.



Участниците до втора фаза са ограничени до пет, като този максимален брой е постигнат от ICGB чрез прилагане на критериите за подбор. Останалата част от кандидатите не са покрили в цялост критериите за подбор, заради което възложителят не е отправил покани за участие в следващия етап на процедурата.

Сега кандидатите разполагат със срок от 35 дни от получаване на поканите, за да подадат оферти за втората част от процедурата. Очакванията са до третата седмица на март участниците да са подали своите предложения. ICGB възнамерява да приключи с техническата оценка в рамките на един месец от получаване на офертите и да обяви изпълнител до края на април.

„Успешното финализиране на първа фаза от процедурата за избор на строител е сериозен напредък по един от най-ключовите търгове за проекта IGB. Компаниите, които продължават напред в процедурата, имат богат опит и сме убедени, че имат капацитета да изпълнят успешно проекта“, цитирани са двамата изпълнителни директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос. По думите им активното международно участие в първия етап на процедурата е признак за сериозна конкуренция, която ще гарантира високото качество на изпълнението на проекта за газова връзка с Гърция. 

Газопроводът IGB се планира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата – 32’’, а капацитетът да е до 3 млрд. кубически метра/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд. кубически метра/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. 

Интерконекторът между Гърция и България ще позволи на страната ни да получава газ от Азербайджан, който се добива от находището „Шах Дениз 2“. Тази отсечка се предвижда бъде свързана с „Трансадриатическия газопровод“, който ще транспортира природен газ до европейските пазари, достигайки територията на Италия. Проектът се финансира от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като общата му стойност е 470 млн. лв. (240,2 млн. евро), а отпуснатите безвъзмездни средства са 76,2 милиона лева. 

Припомняме, че през ноември 2018 г. Европейската комисия (EK) одобри отпускането на държавна помощ за междусистемната газова връзка. 

По-рано през тази седмица пък стана ясно, че гръцкият министър на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис е дал разрешение за строежа на интерконектора Гърция-България на територията на южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
Хора, стига мрънкяли бе ... тези ремонти са нещо хубаво, какво недоволствате?! Това е просто несериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
Джи Пи Груп са в топ форма !! Работят си качествено не разбира какво толкова ровите ...оставете хората да си вършат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
Стискаме палци за Джи Пи Груп, те заслужават да бъдат избрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
То е ясно, че Джи Пи Груп ще са отново в челните позиции! Високо качество на работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
Надяваме се да направите правилният избор и да изберете Джи Пи Груп! Те го заслужават. Единствената фирма която се е доказала навсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kpatyheb
преди 5 години
Ами ако Джи Пи Груп се заемат с нещата мисля ,че са една от читавите фирми класирали се на втора фаза. Те го заслужават!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още