IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с биткойни във Венецуела достигна исторически връх

Миналата седмица тя е нараснала с 30% до 2454 биткойна

16:52 | 14.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с биткойни в затъналата в криза Венецуела достигна исторически връх, съобщава CNBC.

Това се случва в момент, когато напрежението достига връхната си точка в страната, която преживява най-тежката хуманитарна криза в Западното полукълбо в новата история.

Миналата седмица търговията с биткойн в богатата на петрол, но лишена от ликвидни средства страна е нараснала с 30% до 2454 биткойна, сочат данни на Coin Dance. Това се равнява на приблизително 8,95 млн. долара за седмица и 1,29 млн. долара на ден. В момента цената на биткойн е 3,553 долара.

Рязкото увеличаване на седмичния обем на търговията с биткойн до 11 февруари явно показва, че жителите на Венецуела предпочитат да притежават най-популярната криптовалута в света вместо собствената си национални пари като начин за съхраняване на стойност.

Криптовалутният оборот на P2P мрежата нарасна рязко в последните седмици, след като местната валута боливар на практика беше обезценена на фона на растящата хиперинфлация.

Петро

Президентът Николас Мадуо тласна Венецуела към най-тежката й икономическа криза, като се очаква хиперинфлацията да достигне 10 млн. процента тази година.

В резултат на това около три милиона венецуелци избягаха в чужбина в последните пет години, за да се спасят от влошаващите се условия за живот.

Растящият интерес към биткойн и други дигитални активи във Венецуела е стимулиран до голяма степен от бързия политически и икономически крах на южноамериканската страна.

В началото на 2018 г. Мадуро опита да сложи край на дългия период на икономически сътресения, като въведе т. нар. криптовалута петро.

Тя трябваше да помогне на правителството на Венецуела да изпълнява международните си финансови задължения в момент, когато рухващата й икономика беше ударена от санкции от САЩ и Европейския съюз.

Ходът му обаче беше подложен на критики, а валутата беше определена като „измама“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Bingomatic2
преди 5 години
Рязкото увеличаване на седмичния обем на търговията с биткойн до 11 февруари явно показва, че жителите на Венецуела предпочитат да притежават най-популярната криптовалута в света вместо собствената си национални пари като начин за съхраняване на стойност.Абе всъщност която и да е друга валута, защото предпочитат биткойна пред щатския долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Биткойнът нямал практическо приложение? Освен дето е спасител на тези нещастни хорица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още