IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ бележат най-резкия си спад от 9 години

Понижението през декември е от 1,2% на месечна основа – най-много от септември 2009 г. насам

16:43 | 14.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ отбелязват най-голямото си понижение от девет години насам през декември, което е знак за значително икономическо забавяне в края на 2018 г., предава Ройтерс.

По данни на министерството на търговията в САЩ продажбите на дребно са се сринали с 1,2% на месечна основа – най-много от септември 2009 г. насам, когато икономиката се опитваше да се възстанови от рецесията. Стойностите за ноември от своя страна бяха преразгледани в посока надолу до ръст от 0,1%.

Представянето през декември е разочароващо, тъй като според икономисти, допитани от Ройтерс, трябваше да има ръст на продажбите от 0,2%.

На годишна основа се наблюдава ръст от 2,3%.

Публикуването на данните за декември беше забавено заради частичната парализа на американската администрация в продължение на 35 дни, която приключи на 25 януари. Към момента не е зададена дата за публикуването на доклада за януари, който по график трябваше да излезе в петък.

С изключение на автомобилите, на строителните материали и хранителните услуги продажби на дребно се понижават с 1,7% през декември, а стойностите за ноември са леко коригирани в посока нагоре до 1%.

По-резкият спад в основните продажби на дребно през декември говори за по-умерено темпо на потребителски разходи през четвъртото тримесечие на годината. Потребителските разходи, които представляват над две трети от американската икономика, са нараснали с 3,5% на годишна основа през тримесечието от юли до септември.

Изчисленията за ръст на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие възлизат на 2,7%, което е понижение спрямо периода юли-септември, когато икономиката нарасна с 3,4%.

През декември продажбите на дребно онлайн и по пощата са спаднали с 3,9%, което представлява най-голямото понижение от ноември 2008 г. насам, след като отчетоха ръст от 2,8% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Продажбите на дребно в САЩ бележат най-резкия си спад от 9 години Ч'яй с'я, кой лъже?Нали бюрата по труда почти скучаят вече от липса на безработни,а н'ея паре за цигаре?!А?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още