IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia понесе добре „удара под кръста“

Въпреки срива с една четвърт на приходите акциите поскъпнаха с 8% в следборсовата търговия

13:12 | 15.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Nvidia Corp. отчете 24%-ен спад на тримесечните приходи в четвъртък и сигнализира за допълнителни усилия, които са нужни, за да се отърси от отминалия пик заради стихващия вече добив на криптовалута и за да съживи търсенето на чипове, използвани от играчите на видео игри и центровете за данни.

Това е първото тримесечно намаление на приходите на Nvidia на годишна база за последните пет години и най-сериозният спад от близо десетилетие, пише The Wall Street Journal.

Акциите обаче поскъпнаха с повече от 8% в следборсовата търговия, тъй като отчетът на Nvidia не се оказа по-лош от това, за което се бе подготвил Wall Street, след като главният изпълнителен директор Дженсън Хуан заяви по-рано, че тримесечието се очертава да е „истински удар под кръста".

Nvidia отчете приходи за фискалното четвърто тримесечие в размер на 2,21 млрд. долара в сравнение с 2,91 млрд. долара преди една година. Това до голяма степен е в съответствие с намалението с 500-те милиона долара, което компанията обяви преди малко повече от две седмици, когато заяви, че играчите на видеоигри се отказват от новите графични карти, а сделките с центровете за данни не са силни.

Печалбата спада с 48% до 567 млн. долара, като подчертава трудната борба за една компания, която доскоро беше високотехнологичен лидер. На коригирана основа печалбата на компанията за акция възлиза на 80 цента на акция. Анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакваха 75 цента на акция.

Прогнозата на Nvidia за текущото тримесечие за приходи от 2,20 млрд. долара е под очакванията за 2,28 млрд. долара.

Макар че компанията от Санта Клара, Калифорния, от години е водещ производител на графични чипове, използвани в компютри от висок клас и конзоли за видеоигри, търсенето на продуктите ѝ се изстреля нагоре, след като миньорите на криптовалутите счетоха чиповете ѝ за много подходящи за своята интензивна задача. Инвеститорите възнаградиха компанията с повече от 10-кратно увеличение на цената на акциите си между февруари 2016 г. и октомври 2018 г., когато тя достигна най-високата си стойност от 289 долара за брой.

Но това търсене се изпари след началото на кризата с криптовалутите на миналата година. Компанията се бори, наред с другите неща, и с по-широката разпродажба на технологични акции от октомври насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още