IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ отчете 60-процентов ръст на печалбата за 2018 година

От банката изчисляват, че през миналата година продължава спадът на цената на финансиране въпреки увеличението на депозитната база

14:43 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нетната печалба на Българо-американската кредитна банка (БАКБ) за 2018 г. възлиза на 12,638 млн. лева след данъчно облагане, което е ръст от 60% спрямо края на 2017 г., съобщиха от кредитната институция.

В края на миналата година активите на банката достигнат 1,430 млрд. лева, като увеличението е 15%.

Кредитният портфейл на БАКБ продължава тенденцията си на разширяване, движен от диверсифицирано кредитиране на корпоративни клиенти, МСП и физически лица. В края на 2018 г. одобрените заеми от банката са за 907,145 млн. лева и отбелязват годишно увеличение от 18%. То значително превишава средния ръст на банковия пазар в страната – 7,55%, уточняват от финансовата институция.

Въпреки нисколихвената среда и продължаващата тенденция за намаляване на лихвите по заеми БАКБ отчита устойчив ръст на приходите от лихви през годината заради растящия кредитен портфейл. Нетния лихвен приход нараства  с 23% спрямо 2017 г. и достига 35,374 млн. лева. Принос за добрите резултати има постигнатия спад на цената на финансиране въпреки увеличението на депозитната база на банката, посочват от банката.

До 31 декември привлечените средства се увеличават с 16% на годишна база и са над 1,227 млрд. лева. Те са в спестяванията както на корпоративни клиети, така и в депозитите на граждани и домакинства. За сравнение, банковата система отчита 6,81% годишен ръст през миналата година.

В отчета на БАКБ се посочва, че ръстът на броя на клиентите и извършваните от тях трансакции води и до увеличаване на нетните приходи от такси и комисиони с 19% на годишна база.

От банката информират, че благодарение на своите конкурентни предимства при генерирането на приходи и ефикасността на операциите, се запазва ниско нивото на оперативните разходи въпреки значителното нарастване на броя на клиентите и обслужването на техните трансакции.

Положителната динамика се запазва и при капиталовата позиция на банката – с ръст от 4% (12% при включена печалба за 2018 г. съгласно неодитирани отчети) спрямо края на 2017 г. Това е сериозна предпоставка за запазване на тенденцията за растеж на БАКБ и разширяване на кредитния портфейл при запазване на показателите ѝ за стабилност и устойчивост и генериране на стойност за акционерите, коментират от кредитната институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още