IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Икономиката ни става все повече заложник на демографията

Каквито и икономически, социални и данъчни модели да разработваме, те нямат да имат ефект, ако не се смени радиално стилът на управление, смята президентът

19:09 | 15.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Структурата на услугите и промишлеността в Хасково е съсредоточена в сектори с по-ниска добавена стойност. Изостава се в привличането на чуждестранни инвестиции. Основното предизвикателство за икономиката остава демографията - липсата на квалифицирана работна ръка. Тези изброени показатели са характерни не само за Хасково, а са общонационален проблем. Това заяви на среща с местния бизнес и чужди дипломати в Хасково президентът Румен Радев.

Нашата икономика става все повече заложник на демографията - липсата на младо, трудоспособно и квалифицирано население, подчерта държавният глава в изявлението си. Това е общонационален проблеми и ние трябва да търсим всички заедно общонационално решение на този сериозен проблем, добави той.

Всички ние като общество, като граждани, имаме много по-важна и отговорна задача - как да направим така, че хората да живеят по-добре, посочи Радев. Въпреки че бизнесът има водеща роля в тази задача, в едно съм абсолютно убеден - каквито и икономически, социални и данъчни модели да разработваме и прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление в държавата, изрази убеждението си държавният глава. Това е голямото предизвикателство и отговорност на всеки един от нас, уточни той.

Ние трябва да настояваме за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит, за начина, по който той взема управленски решения, отбеляза Радев. Той посочи, че това важи особено при харченето на публичен ресурс. Като граждани трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия за обществото начин обществения договор, бяха думите на президента. Това ще рече, че властта трябва да осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда, обясни Радев. По негови думи това означава тя да намали административните тежести, да въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост и да се стимулира иновативността, конкурентоспособността и инициативата на бизнеса.

Много важно е да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки, посъветва държавният глава. Това означава да се справим с най-важния, фундаментален проблем на обществото ни - безнаказаните престъпност и корупция, обясни той. Държавата, по думите на Радев, трябва да се ангажира всеобхватно с развитието на перспективно образование, особено средното професионално образование.

Не на последно място в този обществен договор трябва да се гарантира административната и финансова децентрализация на общините, защото това е единственият начин гражданите в дадено населено място да бъдат истински обществено ангажирани, изрази мнение Радев.

На въпрос от залата на драматичния театър "Иван Димов" той отговори, че България е призната пазарна икономика, но има административни тежести и лошо администриране, които я застрашават.

Правилата на пазарната икономика се нарушават с разпределянето на крупни инфраструктурни обекти, за които дори няма обществена поръчка, даде за пример президентът. На констатацията на предприемач за необоснованото покачване на цената на тока Радев отговори, че това е един от резултатите от липсата на ясна енергийна стратегия и визия.

По отношение на членството ни в еврозоната държавният глава каза, че това е наша стратегическа цел. Той обаче вметна, че е против слепия ентусиазъм към това начинание и най-големите рискове били свързани с конкурентоспособността на икономиката и доходите на хората.

Президентът Радев бе посрещнат днес следобед с почетен военен караул от армейското формирование 52 740 на централния площад "Свобода" в Хасково. Сред гостите на срещата с него бяха близо 30 посланици и членове на дипломатическия корпус у нас, депутати, кметове, представители на търговско-промишлени палати от страната и чужбина, граждани. Държавният глава е в Хасково по покана на Хасковската търговско-промишлена палата, която ежегодно организира събиране с дипломати около празника Трифон Зарезан.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 12
osoitza
преди 5 години
Супер, ноточно този няма да е промяната от която е нуждаем. Някога царя ги говореше та а всички знаем до къде го докара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
RadkoG
преди 5 години
Super, най-после ще започнеме да внедряваме технологии и задържаме младите с модерни професии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още