IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибави близо 450 пункта и записа осми пореден седмичен ръст

S&P 500 и Nasdaq също завършват седмицата възходящо

23:50 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършват седмицата с ръст на фона на засилването на надеждите за търговско споразумение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average скочи с 443,86 пункта до ниво от 25 883,25 пункта, а J.P. Morgan и Goldman Sachs се представиха най-добре. Широкият измерител S&P 500 добави 1,09% към стойността си и завърши седмицата на равнище от 2775,60 пункта благодарение на ръстовете на енергийния и индустриалния сектор. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,61% до ниво от 7472,41 пункта.

Книжата на енергийните компании бяха подкрепени от по-високите цени на петрола. Цената на акциите на банките също се повиши.SPDR S&P Bank ETF (KBE) нарасна с 2,2%. Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan Chase, Citigroup и Bank of America напреднаха с близо 3% или повече.

Това е осмият пореден седмичен ръст на Dow, в който влизат 30 компании, и е най-дългата му печеливша серия от 3 ноември 2017 г. Nasdaq също отбеляза осмо поредно седмично повишение. В същото време S&P 500 постигна седми седмичен ръст. 

„Пазарът отново става рационален и просто се възстановява от нерационалните разпродажби миналата есен“, казва Крейг Калахан, президент на Icon Funds. Той допълва, че пазарът се е сринал миналата година заради опасенията, че китайската икономика се насочва към твърдо кацане, че забавянето в Китай може да се разпространи в целия свят и заради затягането на паричната политика на Федералния резерв.

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че търговските преговори между САЩ и Китай ще продължат идната седмица във Вашингтон. Това се случва, след като американска делегация от търговски представители начело с министъра на финансите Стивън Манучин и търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър беше в Пекин тази седмица.

Китай и САЩ опитват да постигнат търговско споразумение преди крайния срок в началото на май. Ако не бъде постигната сделка, ще влязат в сила нови американски мита върху китайски стоки. Президентът Доналд Тръмп обаче обмисля да отложи крайния срок с 60 дни, за да даде на преговарящите повече време да постигнат сделка.

В макроикономически план промишленото производство в САЩ е намаляло с 0,6% през януари. Икономисти очакваха повишение с 0,3%. Данните за настроенията на потребителите обаче надминаха очакванията.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа леко се покачи до 2,663%, докато тази по 30-годишните американски облигации намаля до 2,993%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, леко се понижи с 0,08% до 96,90 пункта. Еврото поевтиня с 0,05% спрямо долара до 1,1293 долара за евро, а спрямо йената щатската валута поевтиня с 0,04% до 110,43 йени за долар.

На стоковите пазари цената на международния бенчмарк Брент премина прага от 66 долара за барел и достигна най-високото си ниво тази година, след като намаляването на предлагането и съобщението от тази седмица за по-голямо от очакваното ограничаване на добива от Саудитска Арабия окуражиха инвеститорите.

Брент приключи петъчната сесия с ръст от 1,68 долара до 66,25 долара за барел. Това е най-високото му ниво от 19 ноември. Седмичното му повишение достигна 6,7%. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,18 долара до 55,58 долара за барел, което също е най-високото равнище от 19 ноември. WTI завърши седмицата с ръст от 5,4%.

Американските фючърси върху златото добавиха 8,20 долара към стойността си до 1322,10 долара за тройунция. В същото време цената на паладиума се повиши с 1,17 долара и достигна 1432 долара за тройунция, като се изравни с най-високото си равнище в историята заради продължаващия дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още