IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Треска на имотния пазар в Катар преди Световното първенство по футбол

Страната планира да увеличи жилищните площи с около 50%, а офис площите - с 40%, в идните три години

12:34 | 17.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Небостъргачът в цилиндрична форма Doha Tower в Катар, който блести в оранжево през нощта, спечели награда след завършването му през 2012 г. на фона на бума на пазара на недвижими имоти в Персийския залив. Но днес около половината от 46-те му етажа са празни, пише Ройтерс.

Офис кулата, която сега е една от известните високи сгради в небосвода на катарската столица, е пример за свръхпредлагането на имотния пазар в Катар преди Световното първенство по футбол през 2022 г., както отбелязват брокери, банкери и анализатори. Тя отразява спада на имотните пазари в Персийския залив като цяло след понижаването на цените на петрола.

Катар трябва да се справя и с дипломатическия, търговски и транспортен бойкот, наложен на персийската държава от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет заради твърдения, че Доха подкрепя ислямистки бунтовници. Катар отхвърля обвиненията.

Проточилият се спор затруднява привличането на чуждестранни купувачи на жилищни и бизнес имоти.

Цените на жилища са намалели с около 10% от юни 2017 г. насам,  когато започна бойкотът, а цените на офис площите са отбелязали същия спад, съобщават анализатори и икономисти. Наемите са поевтинели с 20% спрямо три години по-рано, допълват те.

„Имотният сектор в Катар е една от основните жертви на блокадата, наложена в средата на 2017 г.“, казва икономистът Джейсън Тувей от Capital Economics.

Спадът на имотния пазар до момента не води до лоши заеми, тъй като според банкери кредитополучателите, притежаващи непечеливши имотни активи, са сред най-богатите хора в страната.

„Те могат да устоят на пазара…, не виждам голяма заплаха“, отбелязва главният изпълнителен директор на Doha Bank Рагаван Сетараман в отговор на въпрос за мнението му за имотния пазар.

Банкер от Al-Khalij Commercial Bank казва, че банки като неговата преструктурират много имотни заеми в последните месеци, като в някои случаи ги удължават до 20-годишен спрямо 10-годишен период на изплащане, за да подкрепят бизнеса на предприемачите, които са пострадали от по-слабото търсене.

Имотни експерти отбелязват, че с наближаването на Световното първенство по футбол планираните от дълго време проекти ще наводнят пазара, въпреки че сгради на централни локации като Doha Tower стоят празни.

„Ще бъде интересно да видим какво ще се случи, когато те (цените на имотите) наистина бъдат подложени на натиск след една година, когато много нови имоти излязат на пазара“, казва Джони Арчър, заместник-директор на базираната в Доха имотна компания DTZ.

Треска около Световната купа по футбол

Катар, която е малка, но богата страна и най-големият износител на втечнен газ в света, планира да увеличи жилищните площи с около 50%, а офис площите – с 40% в идните три години, отчасти заради очакваното търсене покрай Световното първенство по футбол, показва доклад, публикуван миналата седмица от компанията DTZ.

Голяма част от започналото строителство е на луксозни жилищни кули, офис сгради за бели якички и луксозни хотели и молове.

ФИФА изисква от Катар да осигури поне 60 хил. хотелски стаи за едномесечния турнир, който според страната ще привлече около 1,5 млн. фенове, над половината от приблизително 2,6-милионното й население.

Катар разполага с около 26 500 стаи и ще прибави още 15 хил. до 2022 г., сочи докладът на DTZ. Останалата част ще бъдат стаи на круизни кораби и лагери в пустинята, съобщава местният организационен комитет на Световното първенство по футбол. Очаква се в лагерите да се предлагат стаи в бедуински стил, за да запознаят посетителите с начина на живот в пустинята.

Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още