IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: Преференциите не са мажоритарен елемент на вота

ДПС не вижда полза от предсрочни парламентарни избори, каза заместник-председателят на парламентарната група на партията

10:07 | 18.02.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Позицията на ДПС по въпроса за преференциите е последователна още от въвеждането им. Ние смятаме, че това не е мажоритарен елемент и смятаме, че този праг е нечестен. Това заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев по повод промените в Изборния кодекс. 

Той коментира и обвиненията на БСП за задкулисни договорки. „Колко задкулисно е да направиш консултация в парламента в стаята на ДПС, между Цветанов и шефа на правната комисия Данаил Кирилов и ръководството на ПГ на ДПС пред очите на всички журналисти. Говорихме за уседналостта. Основната тема на разговора беше машинното гласуване. Ние казахме, че ДПС няма да подкрепи нито едно от предложенията, ако машинното гласуване да бъде прието изцяло, при това без хартия”, уточни депутатът. 

Йордан Цонев потвърди позицията на партията, че докато не се създадат условия за смяна на модела на управление, ДПС не вижда полза от предсрочни парламентарни избори. „Това управление няма кой да го стабилизира, дори и ДПС. То е нестабилно по своя генезис, защото е съставено от идейно нехомогенни и програмно несъвместими партии – ГЕРБ и националисти”, обясни депутатът.

Относно възможността президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс, Цонев изрази надежда, че ако това стане, държавният глава ще вземе отношение по въпроса за онези 2 млн. български граждани, лишени от правото да гласуват, както и че други български граждани са лишени от правото да си говорят на майчин език.

От ефира на bTV евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов пък заяви, че приетите промени в Изборния кодекс обслужват само интересите на ДПС.

“Цветан Цветанов каза, че правителството ще падне, ако не бъдат гласувани промените, това означава, че ДПС крепи кабинета”, коментира Малинов.

Според него премахването на възможността да се пренареждат листите чрез преференциален вот е обидно за „интелигентния избирател“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Нищо трудно няма за Ментата, нито за ДПС. Напротив - тава е поредният им звезден миг, когато могат да поставят условия. ДПС много добре съзнават, че не могат, пък и не би трябвало да печелят изборите. Тяхната игра е да имат достатъчно сила, за да могат да изнудват управляващите в интерес на корпоративните си обръчи и не само да участват в разпределението на порциона, а самите те да го правят, както в откровението си призна на всеослушание ченгето Сава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още