IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието сред британските потребители се свлече до 11-месечно дъно

Основната причина за това са опасенията за трудовия пазар, стигнали до най-високото си ниво от над година

16:49 | 18.02.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските домакинства са станали по-песимистично настроени за финансите си този месец, докато опасенията за заетостта са нараснали до най-високото си ниво от над година. Това отразява забавящата се икономика и несигурните перспективи за Brexit след по-малко от шест седмици, коментира Ройтерс.

Разходите на домакинствата и силният пазар на труда бяха сравнително положителна страна, след като икономиката на Великобритания се забави миналата година, отбелязвайки най-слабия си растеж от 2012 г. От края на миналата година обаче има увеличаващи се сигнали, че несигурността около Brexit взима своите жертви.

Индексът на IHS Markit за финансите на домакинствата е спаднал до най-ниското си ниво от март миналата година. В същото време компонентът му, отразяващ работната сигурност, е стигнал най-ниското си ниво от януари 2018 г., въпреки че според официалните данни безработицата е на най-ниското си ниво от средата на 70-те.

„Влиянието върху доверието в резултат на несигурността около Brexit продължава да налага значителен риск върху местната икономика, също подчертан от възприятията за трудовата сигурност, които са станали изключително негативни през февруари“, заяви икономистът на IHS Markit Джо Хейс.

Очаква се официалните данни, които ще бъдат публикувани във вторник, да покажат най-бързия темп на растеж на заплащането от 2008 г., се вижда от анкета на Ройтерс. Според проучване сред компаниите, представено в понеделник, те са планират да увеличат заплащането с най-бързия темп от поне седем години.

Великобритания обаче остава в риск да напусне ЕС на 29 март без сделка за преходен период, с която да се запазят съществуващите търговски споразумения освен ако министър-председателят Тереза Мей не убеди парламента да приеме условията на Брюксел или да отложи излизането.

Английската централна банка очаква растежът да се забави тази година до най-ниското си ниво от 2009 г. дори ако Brexit протече гладко заради засилените напрежения в глобалната търговия и продължаващата несигурност около дългосрочните отношения между Лондон и Брюксел.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни заяви, че лихвените проценти може да се придвижат и нагоре, и надолу в случай на твърд Brexit – което вероятно ще срине паунда, а ще нанесе и сериозен удар върху растежа.

Проучването от понеделник обаче показа, че делът на британците, които очакват следващото увеличение на лихвите да бъде в посока надолу, е нараснал до върха си от декември 2016 г. насам – на ниво от 13%.

Делът на гражданите, очакващи увеличение на лихвите през следващите шест месеца, се е свил до 46% - най-ниското им ниво от юни 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още