IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия се дистанцира все по-силно от Европа

В митологията на Рим няма място за понятия като производителност на икономиката и конкурентоспособност

08:13 | 19.02.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на коалиционния партньор &quot;Лигата&quot; Матео Салвини. Снимка: Ройтерс</p>

Лидерът на коалиционния партньор "Лигата" Матео Салвини. Снимка: Ройтерс

В опита си за излизане от паричния съюз, дори от Европейския съюз, Италия постига много по-голям напредък, отколкото мнозина вярват. Антиевропейската реторика създава условия за следващия етап. Управляващите партии – протестното движение Пет Звезди и дясната „Лига" – упояват италианците в това, че в европейските институции няма нищо положително.

Те обещават на своите съграждани да им свалят звезди от небето след европейските избори: "Друга Европа", в която Италия ще може да прави все по-големи дългове, гарантирани от останалите държави членки на ЕС или евентуално дори финансирани от печатането на пари от Европейската централна банка. „Или договорите ще се променят в Европа, или няма да е по вина на движение „Пет звезди“, ако всичко се срине". Това е основната сентенция на Алесандро Ди Батиста от партията и лидера на движението Луиджи ди Майо.

Съвременна Европа, Франция и Германия служат като образи на врага в този сценарий. От лагера на движението твърдят, че французите, с тяхната неоколониална политика в Африка и експлоатацията на северноафриканските страни, са предизвикали миграционната вълна към Европа, от която сега страда Италия. Само Германия се възползвала от еврото. Според някои изказвания Германия почти е принудила Италия да влезе насила в монетарния съюз.

Движението финансира и Дженаро Сангуляно, който в книга за „Четвъртия Райх“ представя валутния съюз като завършване на германските планове за хегемония от нацистката ера. Сега той е главен редактор на втория информационен канал на държавната телевизия Rai. Ръководителят на Лигата Матео Салвини също повиши двама европротивници за председатели на комисията по финансите в Камарата и Сената. Самият Салвини заяви, че намира атмосферата в Брюксел потискаща и се чувства наистина добре в Москва.

С тази егоистична и антиевропейска реторика двамата партийни лидери искат да оправдаят неспазването на ангажиментите на страната си в замяна на много ползи. Фискалният пакт за нулев дефицит в Европа отдавна не се спазва от италианците, въпреки че в замяна получиха мрежата за сигурност ЕСМ.

Целия анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 21 rate down comment 6
Kikaha2
преди 5 години
нещо се бъркаш, никой не е казал че ще си разменят златните резерви срещу хартия ..... имах предвид, че държат и хляба и ножа - 2500 тона злато и десетки милиарди дълг към френски и немски банки...което малко или МНОГО си е атомна бомба (финансова)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
Protokol
преди 5 години
Знаеш ли за колко време ще им стигнат тия топ 3 златни резерви при това темпо на харчене ? Или колко % от дълга си могат да изплатят ако го продадат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 28
Иван Митев
преди 5 години
Италия е с нарастващи трудности от неограничаваните съпътстващи щети от работата на Европейската централна банка.При запазването на грешката щетите за Италия се увеличават. При достатъчно време в Италия ще започне национална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 23
Kikaha2
преди 5 години
Италианците са стар и мъдър народ, не са луди.....златните им резерви са в топ 3 на света.... може съвсем умишлено да искат да катурнат къщата и да кажат "разваляме игра, айде сега ново раздаване на картите" , някой може ли да им каже нещо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 16
Sakamano
преди 5 години
Много скоро ще стигнат до положение да не могат да си финансират дълговете и тогава пак ще протегнат просешка ръка към Европа. Но ако този път сме си научили урока, по-добре да ги ударим през пръстите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още