IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на инерция доведе до най-бавния глобален ръст от кризата насам

Според UBS е необходимо значително възстановяване, за да бъдат достигнати прогнозите за икономически ръст през първото тримесечие

19:30 | 19.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Загубата на инерция в световната икономика е забавила глобалния ръст до може би най-ниското му ниво от финансовата криза насам.

Според модел на UBS световният растеж се е забавил до годишен темп от 2,1% в края на 2018 г., което според швейцарската банка е най-ниското му ниво от 2008-2009 г. насам, съобщава Bloomberg. Предварително четене на данните за текущото тримесечие показва леко подобрение, но те все пак означават, че е необходимо много по-значително възстановяване, за да се достигнат прогнозираните 3,2% за трите месеца като цяло.

За съжаление, няма признаци за подобна тенденция. Продажбите на автомобили в Китай са се понижили през януари, а според информация от последната седмица американските цени на дребно отбелязват своето най-лошо понижение от девет години през декември. В Европа, където забавянето е особено отчетливо, индикаторите за настроенията също продължават да отслабват.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилерой дьо Гало заяви в интервю в края на миналата седмица, че забавянето в еврозоната е „значително“. Петер Прат – главният икономист на финансовата институция, посочи пред в. Boersen-Zeitung, че в случай на влошаване на ситуацията насоките на ЕЦБ за лихвените проценти могат да бъдат променени, като при необходимост в сила ще влязат и други мерки.

В четвъртък ЕЦБ ще публикува протокола от срещата на Управителния си съвет през януари, когато банката осезаемо смени тона и посочи, че налице са влошаващи се рискове за бъдещите прогнози. Ден по-рано – в сряда, американският Федерален резерв ще публикува протокола от последната среща на ръководството си, на която постави на пауза цикъла на увеличаване на лихвените си проценти.

И макар еврозоната да изглежда в момента като слабото звено във веригата на глобалния растеж, то има и добра новина. Според UBS може би в момента преминаваме през най-тежката част, която скоро ще бъде загърбена, щом отделните рискови фактори започнат да отслабват влиянието си.

Това заключение е и в унисон с мнението на икономистите от Bloomberg Economics, според които има „зараждащи се доказателства, че доверието се стабилизира“.

„Има предварителни данни, че някои индустриални данни тръгват нагоре“, посочва главният икономист на HSBC Джанет Хенри във връзка със забавянето в глобалното индустриално производство. „Все пак би могло да бъде измамно подобрение, тъй като данни от проучвания все пак сочат към по-нататъшно отслабване“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
"Надлъгването" приключи . И двете страни знаеха какъв ще е резултата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Доказано е че когато се провежда такава политика на захранване на икономиката с пари, и изкупуване на дълг, индивидите вместо да харчат,.. Познай?.. Спееестяяваат... Така че и още 10 пъти по толкова да изсипят все тая, а и богатството се презарпределя така и в един момент масите ще вземат сопите и на елита ще му падне главата.. Но то между другото това време идва.. Вижте Франция, Унгария, Полша, Сърбия, Гърция, Германия... В цял свят масите се усетиха че ги експлоатират една шепа хора и ги имат за роби..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Ако извадят още толкова колкото извадиха може и да стане . Ама вместо да вадят да почват да връщат . Или преди това ще им претърпи развитие философията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Какъв ръст? Аааа, този ръат дето го захраниха банките с купища пари, и натрупаха още дълг, върху старите дългове.. Да ви имам и растежа.. Ами той е кух отвсякъде тоа растеж..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още