IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти искат регистър на произвеждащите опасни отпадъци фирми

Ситуацията край гара Яна е била кризисна

10:49 | 20.02.19 г.
<p>
	Опасни отпадъци на гара Яна, 18 януари 2019 г. <em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Опасни отпадъци на гара Яна, 18 януари 2019 г. Снимка: Bulgaria ON AIR

29 тона опасни токсични отпадъци, които бяха изхвърлени край гара Яна, вече са извозени от специализирана фирма и прибрани в хранилище. Сега експерти настояват за завишен контрол и регистър на фирмите, които генерират опасни отпадъци.

Едно от изхвърлените край гара Яна вещества – натриев цианид, е силно опасно и може да доведе до
блокиране на клетъчното дишане. 

Случаят не е изолиран, а експертите настояват за контрол на фирмите, които съхраняват отпадъци, на всеки 5 години и дори за отнемане на лицензи при констатирани нарушения.

Според изпълнителния директор на „Балбок инженеринг“ д-р Ралица Ангелова ситуацията край гара Яна е била кризисна.

„На площ от около 100-150 квадратни метра на терен с много голям наклон – 70 градуса, бяха изхвърлени отпадъци, половината от които са индустриални химични вещества – окисляващи се, запалими, токсични и корозивни”, каза тя пред БНР.

Другата част са смесени производствени отпадъци – бои, лакове, утайки, твърди и течни вещества.

„Варелите бяха натрупани един върху друг, което постави екипа в изключително трудни условия. Тези вещества са опасни не само защото са токсични, но и заради количеството – 29 тона, и начина, по който бяха изхвърлени“, коментира тя.

„Отпадъците са извозени до лицензирана площадка, където ще бъдат съхранявани при безопасни условия, докато бъдат унищожени. Мястото е почистено и няма опасност за хората“, заяви Ина Цветанова, старши експерт „Управление на отпадъците и опазване на водите и околната среда“ в Столичната екоинспекция.

Експертите са проверили склада, в който са били съхранявани опасните отпадъци, преди да бъдат изхвърлени край гара Яна и нарушения не са открити.

Водят се процесуално-следствени действия, които да установят кой е отговорен за нерегламентираното изхвърляне на отпадъците, допълни Ина Цветанова.

Тя коментира, че случаите на изхвърляне на химически вещества и на отпадъци през последните години зачестяват, което е предпоставка за увреждане на околната среда.

Според д-р Ралица Ангелова има проблем с контрола за спазването на закона, който посочва, че отпадъците, които трябва да бъдат обезвредени, може да бъдат съхранявани до една година, а тези, които подлежат на рециклиране – до 3 години.

Тя посочи, че икономическите субекти, които генерират опасни отпадъци, се стремят да се отърват от тях на възможно най-ниска цена и така попадат на съмнителни фирми.

Д-р Ангелова допълни, че се надява да бъде потърсена отговорност не само от конкретния извършител, но и от всички, които волно или неволно са замесени.

Според нея е необходимо да се завиши контролът и да се създаде регистър за генериращите отпадъци. Тя предлага още поне на 5 години да се прави проверка на фирмите и ако те не отговарят на изискванията, лицензите да бъдат оттегляни.

Собственикът на склада Николай Петков, от който са излезли опасните отпадъци, е разпитан и освободен под гаранция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още