IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ към САЩ - надолу с 50%, ако Тръмп наложи мита върху колите

Най-голямата европейска икономика е генерирала излишък в размер на 22 млрд. евро при автомобилната търговия със САЩ през 2018 г.

22:16 | 20.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако американският президент Доналд Тръмп все пак реши да натовари вноса на германски автомобили с мита, износът на най-силната икономика в Европа, насочен към САЩ, може да се понижи с около 50% в дългосрочен план, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo. 

Подобен развой ще съкрати германския износ на автомобили със 7,7%, което е еквивалент на 18,4 млрд. евро, смята ръководителят на Ifo Габриел Фелбермайер.

Докато Volkswagen AG и другите германски автомобилни производители чакат Тръмп да реши дали да наложи мита върху вноса на автомобили, новите данни за търговията на автомобили в Германия изглежда не могат да понижат създалото се напрежение.

Домът на Mercedes-Benz, BMW и Porsche е генерирал излишък в размер на 22 млрд. евро (25 млрд. долара) в търговията с превозни средства със САЩ през 2018 г.

С това се продължава тенденцията от предишните две години, като не успява да се достигне нивото от 2015 г., когато е регистриран излишък в размер на 27 млрд. евро.

Автомобилите остават най-важният износен продукт за най-силната европейска икономика, а САЩ – нейният най-голям пазар, внасяйки превозни средства и части на обща стойност от 27,2 млрд. евро.

За сравнение, Германия е внесла американски еквивалентни продукти на стойност 5,2 млрд. евро за същото време.

Германският канцлер Ангела Меркел защити автомобилната индустрия на страната през уикенда, изтъквайки, че този сектор не представлява заплаха за американската икономика и сигурност.

Европейският съюз е подготвил съответен отговор на евентуалните американски мита, като планира да наложи такива на вносни стоки от САЩ на стойност 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Не се притеснявай за Германия.След Втората световна Германия е разрушена до основи,днес е една от най мощните икономики в света.Германеца е виждал и по страшни работи от охранен американски бизнесмен,който обича народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
викаш баровците и адвокатите в усато ще слезнат от поршетата и мерцедесите и ще се качат на крайслери ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
polki
преди 5 години
Ти ценностите ги остави. Тръмп го интересуват американците, а не ценностите на евроатлантиците. Открай време обединена Европа е трън в очите на американските политици. В момента в който САЩ-Китай постигнат някакво търговско споразумение веднага на килимчето пред Тръмп застава Германия и нейните автомобилостроители. В това съм абсолютно сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Стефчо
преди 5 години
ако това се случи евроталантическите ценности ще се оттекат в канализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още