IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от Европа търси начин да замени либералния ред

Недобре обмислената бежанска политика на ЕС е дала сила и основание на евроскептиците да се противопоставят на сегашния ред, смята Петър Щурм

17:08 | 20.02.19 г. 6
Част от Европа търси начин да замени либералния ред

Основната политическа дискусия в навечерието на европейските парламентарни избори през май в Европейския съюз (ЕС) са възходите и провалите на либералния ред и вариантите, с които може да се замени, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria политологът Петър Щурм. 

Важен фактор в това отношение играе и руската кампания за дезинформация както в Европа, така и в други части по света, като примери за това могат да се видят и при Brexit, и при президентските избори в САЩ през 2016 г., споделя Щурм.

„Дезинформацията е моделът, по който се работи вече няколко години, за създаване на напрежение и липса на доверие към европейските институции, като по този начин Европа отслабва“, коментира още политологът.

Според него недобре обмислената бежанска политика на ЕС е дала сила и основание на евроскептиците да се противопоставят на сегашния ред.

Щурм смята, че евроскептицизмът е променлив и процесите, свързани с него, зависят до голяма степен от това какви ползи и негативи виждат неговите поддръжници от ЕС.

„Много е важно да се види по време на европейските избори каква ще бъде избирателната активност и се надявам да няма нова вълна на националпопулизъм, каквато видяхме при вота за Brexit, при избирането на Доналд Тръмп и на местните избори в Германия“, заяви Щурм, добавяйки: „Тези вероятности невинаги се засичат от предварителните проучвания“.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Либералният ред не е съществена пречка на Европа. Сега фаталната пречка на Европа е неправилната работа на Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Само така!Либерализма да го д*ха щом се изпедерастии в такива мащаби!Достатъчно пеерасии си има по принцип че да засилваме отглеждането им още от детската градина и то с обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
А най-големият проблем на Европа се оказа една шепа събудили се от либералната наркоза политици, които требва да затрупаме под планина от либерално гюбре, за да не чуе никой какво ни чака в съвсем обозримо бъдеще под ръководството на "всевиждащата и вездесъща ЕК - дето е "и Пътят, и Истината и Светлината" за сичко, дет мърда по земните кълбета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 5 години
Мдамм... Всъщност, най-важното е да плямпаме - колкото повече, толкова повече! И университетите да бълват политолози, социолози, социални антрополози, пиар и маркетинг мениджъри, адвокати, икономисти и програмисти! Икономиката да се случва в телевизионните студиа, медиите, офисите и публичното пространство, а не в заводите! Да живеят социалните медии, форуми и всякакви губивреме дейности - най-важното е бройлерите да са правилно информирани, а не какво произвеждат! Има кой да произвежда - Азия, Латинска Америка... Ние ше плямпаме денонощно, ше строиме либерална зеленина и ше храниме Африка с надежди и аромат на пресно отпечатани евра - заповедайте, има за сички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
Инвестиращ
преди 5 години
Допреди 30 години от правия път ни отклоняваше западната пропаганда. Разбира се, понятието "пропаганда" предполагаше наличие на такава и с обратен знак - източна. Сега пропагандата е заменена от крайно коварната "дезинформация", която е оръжие само на лошите (добрите произвеждат "информация"). Тъй като по определение има изцяло отрицателно съдържание, е недопустимо изобщо да се обсъжда, дори с цел определяне на истината, камо ли да се разпространява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Преди хитът беше тероризмът ...сега е дезинформацията ...утре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още