IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджанската SOCAR може да инвестира в битовата газификация на България

Енергийният министър Теменужка Петкова покани своя колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов на първата копка на интерконектора Гърция-България

18:45 | 20.02.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможностите за инвестиции от страна на азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR в битовата газификация на България бяха обсъдени по време на срещата между енергийния министър Теменужка Петкова и нейния колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов, съобщиха от пресслужбата на Министерството на енергетиката. 

Двамата разговаряха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в Баку.

По думите на Петкова газовата връзка Гърция-България „е една от най-важните теми на стратегическото енергийно партньорство“ между София и Баку.

Тя информира своя колега за основните стъпки и напредъка по изграждането на интерконектора Гърция–България и потвърди ангажимента на българското правителство връзката да бъде пусната в експлоатация през 2020 г., коeто е в пълна синергия.

Тогава се очаква България да започне да получава по 1 млрд. куб. м. газ годишно от находището “Шах Дениз 2”.

Българската страна е изпратила на SOCAR подробна информация за правната рамка, лицензионния режим и ценовата регулация в сектора на газоразпределението. Очакват се положителни резултати от проучването на българския газоразпределителен пазар, възложено от азербайджанското дружество.

Шахбазов поздрави своя български колега за личния ангажимент, който е поела за изграждането на междусистемната връзка. От своя страна Петкова го покани да присъства на първата копка на съоръжението у нас.

В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан.

Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 3
ПИЧ
преди 5 години
Zelka, zalka - водата е от природата, не е на Веолия, но Веолия прибира печалбата, водата от 1 лев ще стане 5 лв, ако това е справяне - за кого е всичко това - за хората ? Цената трябва да е толкова , че да се покриват разноските и да се рехабилитира мрежата. Може да се свърши от Български оператор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Веолия е ВиК оператор , не държи никаква вода :) ... управляват в повече от 200 града на 4 континента водата :))) ... според мен в пъти по-добре се справят от общинското ВиК .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ПИЧ
преди 5 години
Ех, колко са проcти, Азербайджанската фирма ще инвестира в битовата газификация. Както и фирмите на овъргаз инвестираха (ама газта за дома е скъпа, като се сложат 100% отгоре). Правилния подход е общинска фирма да инвестира в газификацията на даден град. Това е вечен бизнес, докато има хора в този град и докато има зима. Няма нужда да се дава на чужда държава. Както е с водата, докато има живи хора ще трябва и вода - може ли да я дадеш на Веолия. Айде да мислим с главите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
разлайване на заспали кучета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Безплатно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Minka
преди 5 години
"SOCAR може да инвестира в битовата газификация на България", може и да не инвестира. Квото стане, от нас нищо не зависи, пък камо ли от правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още