IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай работят по рамката на финалното търговско споразумение

Според източници преговарящите от двете страни вече маркират в писмен вид принципните си ангажименти по някои от най-заплетените спорни въпроси

09:52 | 21.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай са започнали да маркират принципните си ангажименти по едни от най-трудните въпроси в рамките на техния търговски спор. Това е най-значителният напредък досега към решаването на конфликта помежду им, съобщават източници, запознати с преговорите, пред Ройтерс.

Новината бе съобщена на фона на продължаващите преговори между двете страни, които тази седмица се провеждат във Вашингтон. Преговарящите остават разделени по редица от исканията на американските власти за структурни промени в китайската икономика.

Въпреки това започват да се очертават рамките на това, което може да се окаже крайно споразумение, съобщават източниците. Според тях и двете страни работят за това да се договорят, преди да изтече крайният срок за влизането в сила на нови, по-високи американски мита върху китайски внос за 200 млрд. долара – 1 март.

Преговарящите подготвят шест меморандума за разбирателство по структурни въпроси – принудителен трансфер на технологии и кражби онлайн, права върху интелектуалната собственост, сектор на услугите, валути, земеделие и търговски бариери, които не са свързани с мита. Това съобщават двама източници, запознати с напредъка на преговорите.

Според един от тях по време на срещите между китайски и американски представители в Пекин миналата седмица двете страни са си разменили текстове и са работили по структуриране на задълженията си в писмен вид.

По думите му процесът вече се е превърнал в истински търговски преговори. Дори се е обмисляло участниците да останат в Пекин, за да продължат диалога, но в крайна сметка са предпочели да се запази досегашният формат на редуване на разговорите в китайската и американската столица.

Меморандумите за разбирателство покриват най-заплетените въпроси по отношение на търговските отношения между двете държави и от гледна точка на САЩ целят да прекратят практиките, които на първо място накараха президента Доналд Тръмп да въведе мита.

Според един от източниците все още няма гаранция, че преговорите няма да завършат с провал. Въпреки това работата по меморандумите е най-значимата стъпка към това властите в Китай да бъдат убедени да подпишат споразумения както за по-общи ангажименти, така и за предприемането на конкретни мерки.

САЩ обвиняват Китай в това, че принуждава американски компании с бизнес в Китай да споделят технологиите си с местните си партньори, както и да предоставят своя интелектуална собственост. Американската администрация също така обвинява Пекин в налагането на търговски бариери, които не са свързани с налагането на мита, като предоставянето на субсидии за местни компании, регулации, процедури за лицензиране, продуктови стандарти и др., които според САЩ държат американските стоки извън китайския пазар или дават несправедливо предимство на местните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още