IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маслините, или как САЩ се готвят за атака срещу земеделските политики на ЕС

Производството на маслини в Испания се срива заради 25-процентните мита, наложени от САЩ миналата година

12:28 | 02.03.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Търговска битка оставя горчив вкус за земеделците, отглеждащи маслини в Испания.

Митата, наложени им от САЩ миналата година, струват на индустрията 27 млн. долара и вероятно ще оставят трайни последици за испанските региони, където се отглеждат маслини, разказва ВВС.

Антонио де Мора, генерален секретар на испанската Асоциация на производителите и износителите на маслини, казва, че отглеждането на маслини е жизнено важна индустрия за Андалусия и съседните региони, където няма много други алтернативи за работни места.

„Реколтата от черни маслини бе сериозно намалена в резултат на по-слабото търсене“, обяснява той. „Невъзможно е да замениш толкова важен пазар като САЩ в краткосрочен и средносрочен план“.

През юни 2018 г. САЩ наложиха мита върху черните маслини от Испания, които според тях се продават под пазарната стойност. Митата са в размер на до 25,5%, а идеята е да се преборят с предполагаемия дъмпинг и, а има и допълнително мито от до 27,02%, с които Вашингтон да се противопостави на това, което смята за нечестни субсидии от страна на Европейския съюз.

Според Асоциацията износът на черни маслини се е свил с 60% от налагането на митата насам.

Испания е най-големият производител и износител на маслини в света – страната изнася маслини за 67,6 млн. долара към САЩ през 2017 г., преди да има каквито и да е било мита.

„Ако митата останат, със сигурност ще изгубим по-голямата част от американския пазар на черни маслини“, казва Де Мора.

Спорът на фермерите

През януари еврокомисарът по търговията Сесилия Малмстрьом се обърна към Световната търговска организация за проблема.

Тя каза в свой туит, че митата са „неоправдани и противоречат на правилата на Световната търговска организация“.

Първоначалната жалба в САЩ идва от два калифорнийски производителя на маслини - Bell-Carter Foods Inc и Musco Family Olive Co. Компаниите твърдят, че испанските фермери продават маслините си на цена със 70% по-ниска от пазарната им стойност.

Калифорния е водещият щат в САЩ за отглеждане на маслини заради климата си. В края на 90-те обаче много земеделци се прехвърлят от производство на черни маслини към такива за производство на зехтин заради по-високия марж на печалба.

Именно това позволява на испанските фермери да завземат по-голяма част от пазара в САЩ – а Bell-Carter Foods и Musco Family Olive остават единствените две големи компании, произвеждащи маслини в САЩ.

Войната, а не битката

През лятото на 2017 г. търговският министър на САЩ Уилбър Рос обяви, че министерството му ще разследва твърденията за дъмпинга при маслините. Като цяло под управлението на Доналд Тръмп броят на подобни разследвания е нараснал значително.

По данни на министерството на търговията 137 нови разследвания по твърдения за дъмпинг и субсидии са отворени до края на 2018 г., което представлява ръст от над 300% в сравнение с първите две години управление на Барак Обама.

Но според някои митата върху маслините и други продукти са само параван да се навлезе в по-широката глобална търговска система, която според президента Тръмп и поддръжниците му е манипулирана.

„Маслините за мен са претекст“, казва Томас Гарсия Азкарте, изследовател в Spanish National Research Council. Според него САЩ използват митата върху маслините като начин да атакуват общата земеделска политика на ЕС, която дава субсидии на фермерите.

„Икономическите последствия [за маслините] не е най-важният елемент тук, това е просто пробен случай“, смята той.

Именно потенциалните последици за общата земеделска политика на ЕС обаче е това, което спира Сесилия Малмстрьом и ЕС да представят случая през СТО по-рано.

Стив Съпан, старши политически анализатор за Institute for Agriculture and Trade Policy, казва, че Европа смята целия случай за прикритие на атака срещу земеделската политика, а ефектите ще „подкопаят подкрепата, която ЕС дава на земеделците си“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
"Споко , крейзи ...маслините са ГМО и сами скачат у кошницата !"... да, но с вик: Ще не вмерла Украина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Субсидиите са по-стари от капитализма. Още в древен Рим са субсидирали цената на хляба. Въпросът е земеделските субсидии да се прилагат с някаква цел, а не просто да се плащат механично. Колкото до изкривяването на пазара, изобщо не съм убеден, че ако нямаше субсидии щяхме да ядем само български домати. Намаляването на ДДС за храните - което много хора искат също е вид субсидиране. И даже е по-лошо, защото богатите хора - които потребяват повече и по-скъпи храни ще бъдат най-облагодетелствани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Споко , крейзи ...маслините са ГМО и сами скачат у кошницата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
lyusien
преди 5 години
Испанците не бива да се тревожат много за американските мита Те имат пред себе си огромния пазар на Е С Няма мита такси транспортни разходи престои по пристанищата и трудна за реализация дистрибуция Просто трябва да си сменят политиката при износа и много скоро ще се появи дефицит при маслините в С А Щ Калифорния е добро място за маслините но кой ще им ги бере като Тръмп ограничава рязко емиграцията от Мексико
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
хаха...майката ...америка си е motherfucker отсекъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Субсидиите изкривяват пазара. За това и в нашите български вериги изчезнаха хубавите български домати и краставици, и много други зарзавати и плющим плодове и зеленчуци с вкус на пластмаса. Със същите субсидирани плодове и зеленчуци заливаме Африка и подбиваме пазара на местните, а те после яхат лодката и на софра при назе. В живота като дадеш някъде, трябва да вземеш от другаде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 11
gembirdkz
преди 5 години
Тоя Тръмп си прави социализъм в щатите ми се струва.Като гледам втори мандат няма да има.И докато го правеше към Китай,което има логика,защото Китай играе грубо в икономически план с подбиване на пазара,към европа-майката на Америка не се прави така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Няма лошо ве, да си тъпчат ГМО *** и да дебелеят.Там здравеопазването е опазване на интереса на Здравните застрахователи!!!Нищо по-малко!На ФарМафията и Касапите тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още