IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски пристанища са забранили вноса на въглища от Австралия

Най-вероятната причина за това е отказът на Австралия да използва 5G мрежите на Huawei от съображения за сигурност

22:48 | 21.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от най-големите пристанищни митнически пунктове в Китай Далян е забранил вноса на въглища от Австралия и ще ограничи целия внос на изкопаемите твърди горива за 2019 г. до 12 млн. тона, съобщава The Guardian, позовавайки се на информация от Dalian Port Group, компанията която управлява митницата. 

Министърът на търговията на Австралия Саймън Бирмингам посочи, че това е непотвърдена информация, като правителството е поискало от своя посланик в Пекин да потвърди нейната достоверност.

Пет пристанища, които са контролирани от митниците на Далян, са забранили вноса на австралийски въглища, които остават необмитени, съобщава Ройтерс.

Тази забрана не се отнася за вноса на въглища от Русия и Индонезия.

Една от най-вероятните причини за решението на Китай е забраната, която Австралия наложи при използването на 5G мрежите на китайската технологична компания Huawei.

Китайският посланик в Канада сподели своето виждане, че загърбването на услугите на Huawei ще се отрази негативно на страните инициатори.

През 2018 г. пристанищата на Далян са обработили около 14 млн. тона въглища, половината от които са били внесени от Австралия, посочва анализаторът от Orient Futures Гу Мън.

До момента представителите на Dalian Port Group отказват да коментират случая като остава неясна причината за установената забрана.

Говорител на външното министерство на Китай заяви, че митническата администрация на страната тества вноса на въглища относно защитата на околната среда и митниците извършват анализ на пренасяната стока в съответствие със закона.

Забраната за внос на въглища идва на фона на напрегнатите отношения между Пекин и Канбера по отношение на киберсигурността и влиянието на Китай върху тихоокеанските островни държави.

Далян се занимава с внос както на топлинни въглища, така и на коксуващи се, като се очаква затягането на регулациите в Китай да има по-сериозен ефект върху вторите, които се използват за производството на стомана.

През 2018 г. Китай е закупил от Австралия 28,26 млн. тона коксуващи се въглища, което представлява 43,5% от общия внос на въглища в страната, показват митническите данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Minka
преди 5 години
Сега трябва да забранят и вноса на желязна руда от Австралия и да видиш кво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 5 години
А не бе, ще седят и ще гледат как най-голямата им компания по разходи за развойна дейност и 5 в света по този показател, играе пиян морков, това да не ти е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
мдааа ... става интересно :https://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/aus/това е структурата на износа на австралия ... с тази мярка ще ги ударят сериозно . значи huawei са фирма със сериозни държавни протекции и партията държи на нея ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
Toranaga
преди 5 години
опааа - империята отвръща на удара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още