IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният енергиен пазар става свидетел на мащабно пренасочване на инвестициите

Зад решението на Glencore за ограничаване на инвестициите за въглища стои малко позната, но изключително мощна група инвеститори

18:36 | 23.02.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската енергийна компания Glencore Plc взе решение за пренасочване на своите инвестиции встрани от въглищата след натиск от страна на акционерна мрежа, позната като Climate Action 100+, която има подкрепата на повече от 300 инвеститори, управляващи 32 трлн. долара. 

Групата е основана преди малко повече от година, но вече е успяла да притисне някои от най-големите петролни компании като BP Plc и Royal Dutch Shell Plc за извършване на редица реформи, съобщава Bloomberg.

Въпреки че скептиците разглеждат промените в Glencore като „маловажни“, тъй като компанията ще продължи да печели милиони от бизнеса с въглища, новината показва влиянието, което инвеститорите имат.

В момента бизнесът се приспособява към изменението на климата по начини, които ще променят енергията и миннодобивната дейност завинаги, дори и при управлението на консервативния президент на САЩ Доналд Тръмп.

Climate Action 100+ заявява, че целта на организацията е да предизвика промяна в компаниите, чиято дейност допринася най-много за отделянето на емисии парникови газове. Нейният списък включва най-големите имена в индустрията, включително Обществената пенсионна система на служителите от щата Калифорния, Allianz SE и HSBC Global Asset Management.

Групата настоява компаниите да предприемат действия за намаляване на количеството парникови газове и да разкрият повече информация за това как техният бизнес ще бъде засегнат от измененията на климата.

Промените, които целят да направят от Climate Action 100+, засягат и холандско-британската Shell, която трябва да определи цели за ниво на въглеродни емисии за следващите между 3 и 5 години, като в същото време намали наполовина своя въглероден отпечатък до 2050 г.

Производителите на стомана също са под надзора на организацията, която публикува доклад с очаквания за намаляване на емисиите въглероден диоксид в съответствие с Парижкото споразумение за климатичните промени.

Макар инвеститорите да аплодират този ход, все още остава въпросът дали компаниите правят достатъчно в борбата с изменението на климата.

Въглищата остават основният източник на печалба за Glencore сред нейните енергийни активи. През последните години, когато други подобни компании обърнаха гръб на твърдите изкопаеми горива, Glencore разшири своята дейност, придобивайки мини в Австралия.

За разлика от нея, Anglo American Plc е намалила наполовина производството на термични въглища през последните три години, като главният изпълнителен директор на компанията заяви, че очаква въглеродният ѝ отпечатък да продължи да пада с течение на времето.

Фактът, че големите имена в бизнеса се поддават на исканията на инвеститорите, показва, че тенденциите се променят. В миналото петролните и миннодобивните дружества успяват да се преборят с натиска на екологичните организации.

„Инвеститорите, които продължават да финансират нови проекти, свързани с въглищата, трябва да си зададат важен въпрос: кое първо ще изгори – въглищата или парите им?“, споделя Ник Стенсбъри, ръководител на изследователския отдел в Legal & General Investment Management Ltd., част от Climate Action 100+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
fon
преди 5 години
В ЕС и САЩ изграждането на нови АЕЦ и ТЕЦ на въглища трябва вече направо да се забранят. Трябва да има само нови ВЕИ и ТЕЦ на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 5 години
за полша иде реч . в края на миналата година са направили търг за възобновяема енергия , мдааа възобновяемата енергия е на търгове , пък въглищната е на фиксирани цени ;) . та , спечелили са 31 проекта за вятърни паркове на сушата, които са получили договори при средна цена от 196,17 PLN (51,96 / 45,55 евро) за MWh и вариращи от 157,81 PLN / MWh до 216,99 PLN. / MWh. общо почти 1 GW на капацитет, генериращ 41.997 TWh за 15 години . цените са били толкова ниски, че полското правителство е използвало само 55% от бюджета, който е отпуснат за търга и са му останали още 2 милиарда евро за допълнителни 850 MW капацитет :)))тъй , а пък най-евтините нови въглищни блокове се нуждаят от над 300 PLN / MWh за изплащане, а текущата цена на електроенергията на пазара осцилира около 250 PLN / MWh ... и тука не се включват плащанията за въглеродните квоти ... иначе много обичаме всички да говорим кой и как дотира ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
Hahoto
преди 5 години
Германия държи всичките си конвенционални централи в непрекъснатабойна готовност и няма как да ги затвори. През студения януари те осигуряват практически всичката електроенергия (ВЕЦ там са малко и няма как да станат повече), а когато се наложи помагат и мръсните полски ТЕЦ и френски АЕЦ. В Полша през следващите 10 година държавата предвижда изграждането на още 3 465 MW заместващи мощности на въглища. Чехия през 2015 година е пусната в експлоатация новата електроцентрала Ledvice с мощност 660 MW и с планиран живот от четиридесет години.В Гърция в настоящия момент в ТЕЦ ,,Ptolemaios се изгражда нов модерен блок на на легнити с мощност от 660 MW на стойност 1,4 млрд.евро, който се предвижда да влезне в експлоатация през 2021 година. Румънската компания Oltenia Energy Complex и китайската CHINA HUADIAN ENGINEERING COMPANY са в процес на разработване на нов блок с мощност 600 MW, който ще замени някои от съществуващите по стари такива.През 2015 г. турското правителство одобри изграждането на три нови електроцентрали на въглища, които ще увеличат капацитета си с 2 480 MW.През декември 2014 г. сръбското правителство подписа споразумение с Exim Bank of China за заем за проект в размер на 715,6 млн. долара за изграждане на нов енергоблок с мощност 350 MW (В3) в ТЕЦ Костолац и за увеличаване на годишния капацитет на рудника Drmno от 9 млн. тона до 12 милиона тона лигнит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още