IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за здраве са проблем за над 30% от българите и през 2017 г.

Купуването на лекарства сериозно тежи на бюджетите за 33% от домакинствата в страната, отчита Евростат

18:00 | 21.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС), в които разходите за здравеопазване представляват голяма финансова тежест за домакинствата. Това сочат данни на Евростат за 2017 г.

В Кипър е най-голям делът на хората, за които разходите за здравеопазване представляват голямо финансово бреме (39%), следвана от България (32%), Италия (29%) и Латвия (28%).

За разлика от тях делът на лицата, които декларират, че заплащането на медицински грижи не е причинило никаква финансова тежест, е най-голям в Дания, Словения и Швеция (по 86%), Естония (85%) и Франция (84%).

За 11% от домакинствата в Европейския съюз (ЕС) разходите за здравеопазване представляват голяма финансова тежест. За 55% този вид разход не е финансов проблем, а за 34% - са с известна финансова тежест, показват данните.

Към медицинските грижи се отнасят индивидуалните здравни услуги като прегледи или лечения, здравни грижи за лечебни, рехабилитационни и психично-здравни грижи, както и превантивни медицински услуги. Стоматологичните грижи и лекарствата не са включени.

Най-голяма в ЕС е финансовата тежест на медицинските грижи за тези, които живеят в домакинства с две лица с поне едно лице на възраст 65 или повече години (13% от хората в тези домакинства съобщават, че медицинската помощ е голяма финансова тежест). Хората, живеещи в домакинства с едно лице (12%), домакинства без деца (12%), домакинства с двама възрастни и в домакинства с деца на издръжка (и двете по 10%) също съобщават, че здравеопазването е голямо бреме за техния бюджет.

Близо половината от населението (48%) в ЕС не съобщава за финансова тежест, свързана с разходите за стоматологични прегледи или лечение. В Кипър 47% казват, че стоматологичната помощ представлява голяма финансова тежест за бюджета на домакинствата, следвана от Италия (39%), Латвия (36%) и Испания (34%). За разлика от тях 79% от хората в Дания и 77% в Швеция посочват, че тези разходи не са финансово бреме.

Малко под половината (49%) от европейските граждани заявяват, че разходите за лекарства не са финансова тежест за домакинството. 39% обаче съобщават, че тези разходи представляват известна финансова тежест, а 13% смятат, че плащанията за медикаменти са високи.

Страните с най-висок дял на хората, за които цената на лекарството е голяма финансова тежест, са Полша (40%), следвана от Кипър (34%), България (33%) и Латвия (30%). Купуването на лекарства няма сериозно отражение върху бюджета на домакинстватавъв Франция (90%), Дания (84%) и Швеция (78%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Делът на фалшивите лекарства в БГ е около 30%, което си е голям проблем, дори огромен, защото купуваш нещо, което всъщност е нищо. Купуваш хапчета за глава, но болката не минава. Взимаш 2-ро и същата работа, само си хвърляш парите на вятъра. Това с фалшивите лекарства е проблем за целия ЕС, но в другите държави нещо се прави, а тук всички институции, които трябва да пазят, да защитават хората мълчат като риби по въпроса, така им е наредено, да си траят, явно защото това носи милиарди печалби за някои хора по веригата на фармацевтичната мафия, политици - лобисти и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още