IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lockheed Martin обсъжда сътрудничество с БАН

Американските специалисти имат интерес към възможностите на българските учени в проучванията за отбраната, сигурността и космоса

14:11 | 21.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представители на американския производител на самолети Lockheed Martin, избран за доставчик на бойни самолети F-16 за българските ВВС, посетиха Българската академия на науките, за да обсъдят възможности за бъдещо партньорство, посочва се в съобщение до медиите.

Делегацията на Lockheed Martin е водена от Джонатан Хойл, главен изпълнителен директор за Европа.

Акцент е поставен върху позицията на компанията като световен технологичен лидер, посветен на развитието на следващото поколение учени, инженери и иноватори – визия, която се споделя и от Българската академия на науките.

Американските специалисти имат интерес към възможностите на БАН в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса. 

„Нашите интереси се простират отвъд аеронавтиката и с интерес се запознахме по-подробно с работата на Българска академия на науките в области като киберсигурност, роботика, иновативни сензори и технологии, които намират приложение не само в областта на отбраната и сигурността, но и в реалната икономика“, е посочил Джонатан Хойл.

Lockheed Martin разглежда Българската академия на науките и нейните възможности в области като проучване и развитие в отбраната, сигурността и космоса, като важен партньор в един свят, където технологиите се развиват с безпрецедентна скорост. Закупуването на изтребители F-16 за българските ВВС ще бъде катализатор на дългосрочно стратегическо партньорство в България, което ще развие таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век, пише в съобщението.

Самолетите F-16 Блок 70 за България ще бъде произвеждан в завода на Lockheed Martin в Южна Каролина, САЩ.

От американската компания потвърждават ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на F-16 Блок 70 за ВВС.

В съобщението се посочва още, че с напредването на процеса по придобиване компанията работи с правителствата на България и САЩ за идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Блок 70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още