IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в еврозоната се влошава през февруари

Търсенето на услуги в рамките на еврозоната обаче расте

15:01 | 21.02.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тежката ситуация на производителите в еврозоната, които са засегнати от слабото глобално търсене и политическата несигурност, се засили още повече през февруари, съобщава Financial Times.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността достигна най-ниското си ниво за последните близо шест години през февруари, а самото производство се свива за първи път от 2013 г. PMI показателят достигна 49,2 пункта, падайки под критичното ниво от 50 пункта, което разделя ръста от спада. За сравнение, през миналия месец индексът беше на ниво от 50,5 пункта.

Икономиката на еврозоната като цяло остава слаба, като темпът на разширяване остава бавен през февруари. Общият индекс на мениджърите по поръчките се е повишил леко от 51 пункта на 51,4 пункта, но все още остава под средните нива през последните години.

„Тъй като фабричните поръчки намаляват с по-висок темп, скоростта на свиване в производствения сектор вероятно ще се влоши през следващите месеци“, коментира Крис Уилямс, икономист в IHS Markit.

Огромният производствен сектор в Германия отчита понижена активност за втори месец подред, като това се случва в контекста на очаквания Brexit, докато несигурността около търговската война между САЩ и Китай продължава, а новите стандарти за вредните емисии все още засягат автомобилостроителите, допълва Ройтерс.

Търсенето на услуги в рамките на еврозоната обаче расте и индексът на мениджърите по поръчките за сектора скочи от 51,2 пункта до 52,3 пункта през февруари. За сравнение, консенсуната прогноза на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, беше за 51,4 пункта. Това помогна на оптимизма да нарасне, като индексът на бизнес очаквнаията се покачи до четиримесечен връх от 60,5 на 61,6 пункта.

И все пак намаляването на общото търсене и натрупването на различни предизвикателства се отрази и на цените. Индексът на производствените цени спадна до 18-месечно дъно от 52,5 пункта спрямо отчетените 53,4 пункта през миналия месец.

Очаква се инфлацията през януари да бъде потвърдена на 1,4% при публикуване на официалните данни в петък. Това е доста под целта на Европейската централна банка от 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
"Фабричната"? Бойчо да не е в отпуска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още