IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Алтмайер: „Северен поток 2“ ще стабилизира допълнително газовите доставки за ЕС

Според руския министър на икономическото развитие Максим Орешкин газопроводът е икономически изгоден за целия блок

21:31 | 21.02.19 г. 1
<p>
	Министърът&nbsp;на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер. Снимка: Ройтерс

Проектът "Северен поток 2" ще допринесе за стабилното газоснабдяване в Европа, заяви днес в Берлин министърът на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер. 

Той говори на конференцията "Конкурентоспособна Русия - нови пътища" в Берлин.

Председателят на управителния съвет на Австрийската петролна и газова група OMV Райнер Зеле коментира, че позицията на Германия трябва да се има предвид при разглеждането на въпросите, свързани със "Северен поток 2" и че се надява на подкрепата на Берлин за изпълнението на проекта.

Поправките в газовата директива на Европейския съюз (ЕС) не трябва да попречат на осъществяването на Северен поток 2, проект, който е икономически изгоден както за Германия, така и за целия блок, сподели министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин.

"Днес обсъждахме този въпрос с Германия, която смята, че измененията, които се приемат сега, няма да попречат на потока. Германската страна активно поддържа проекта - той е икономически изгоден и за Германия, и за целия ЕС. Тук не трябва да има проблем, всичко върви по график, мисля, че са получени националните разрешения и в близко бъдеще ще говорим за завършването на този проект", заяви Орешкин.

сп2 сп2

Аргументът за растящата зависимост на ЕС от руския газ е неверен. Русия и европейските страни са взаимно заинтересовани от осъществяването на проекта "Северен поток 2". Това се посочва в комюникето на Руско-германската външнотърговска палата.

Проектът "Северен поток 2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 млрд. куб. м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро, а пускането на газопровода се очаква до края на 2019 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 1
tisia
преди 5 години
...американците яхнаха украйна с и цел да контролират газчицата. ...ще намерят ли причини да "демократизират" и Германия? ...от както се помня тези две страни търгуват с газчица. ...американчетата са бутат между шамарите и съвсем скоро ще ги изядат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още