IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите, които не бяха допуснати в Италия, искат обезщетение от Рим

Претенциите са срещу италианския премиер Джузепе Конте и вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини за суми от 42 000 евро до 71 000 евро

18:40 | 21.02.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Част от мигрантите, на които беше забранено да слязат на италианския бряг, след като бяха спасени в Средиземно море, поискаха от италианските власти да им бъде платена парична компенсация, предадоха световните агенции, позовавайки се на източници от вътрешното министерство.

Според италианската агенция АНСА адвокатска кантора ще защитава интересите на 41 мигранти, включително непълнолетни, които искат от италианския премиер Джузепе Конте и вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини обезщетения, вариращи от 42 000 евро до 71 000 евро, съобщава БТА.

На толкова се оценяват вредите върху здравето и психиката на ищците от петдневния им принудителен престой на кораба „Дичоти“ в пристанището на сицилианския град Катания, след като италианските власти им забраниха да слязат на сушата. Мигрантите бяха спасени в морето през август при опит да стигнат от Либия до бреговете на Южна Италия.

На кораба имаше общо 177 души и в крайна сметка те слязоха на сушата, след като няколко европейски страни обещаха да ги приемат веднага. За обезщетение настояват онези от тях, които са останали в мигрантския център „Баобаб“ в Рим, уточнява АНСА.

В същото време Салвини е заплашван от съд във връзка със случая „Дичоти“.

Във вторник той получи ключова подкрепа от комисията за защита на имунитета в италианския Сенат, която гласува с 16 на шест срещу искането на сицилиански държавни представители за завеждане на дело срещу вицепремиера, съобщава Bloomberg.

Сега въпросът се очаква да бъде разгледан от целия Сенат, който ще гласува до 25 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 0
Longin
преди 5 години
подходящо за обезщетение - по един пакет италиански макарони на калпак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Господарите им казват, че и това ще искат.И диш-хакъ, и джубиш, и всички екстри.Европа винаги е била носител на ценности и генератор на идеи.На господарите им е нужно това да се затрие веднъж за винагии да остане само водичка, коя се заплисква, накъдето я заклатят.Тук с тия продажници сме бита карта. Има само един проблем: Русия.Това е континент, който се маскира като страна (около 1/7 от цялото земно кълбе) ицивилизация, която се маскира като народ...Еле па дядя Вова извади и хиперзвукови ракети и ядрени суперторпеда - това и е главоболието.Европейските дж'ендъри лягат във всякакви пози по всякакви нареждания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Ами диш-хакъ да им плащат не щат ли ... мама им крастава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
penman
преди 5 години
Нахалството на тези ходещи изправени същества е безгранично, но една поговорка казва, че не е луд който изяжда баницата, а този който му дава тази възможност. Време е Европа да осъзнае опасността и да "изрита" извън географските граници на ЕС всичката тази напаст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Точно така! Псолютно правилно! Следващата стъпка е да почнат да ни съдят още от Либия затова, че не ги чакат луксозни круизери в пристанището на Триполи със сервирано гурме и русокоси девици за изпът, за да не понасят мъчителни щети върху психиката си от рязката смяна на условията на живот...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още