IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тимерманс: Рискът от твърд Brexit расте

Някои депутати са като средновековния датски крал Кнут Велики, който искал да спре прилива със силата на волята си, твърди зам.-председателят на ЕК

08:29 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Рискът Великобритания да напусне ЕС без сделка на 29 март нарасна този месец, каза днес първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, предаде Ройтерсм, цитирана от БТА.

Запитан на пресконференция в Брюксел дали Великобритания ще напусне на планираната дата, Тимерманс каза, че през последните две седмици са се засилили опасенията му, че британците може да напуснат, "дори да не го желаят". "Рискът от напускане без сделка нарасна", каза Тимерманс. 

Той сравни усилията на някои британски законодатели да попречат на министър-председателя Тереза Мей да извади Обединеното кралство от ЕС без сделка с легендата за средновековния датски крал Кнут Велики, който искал да спре прилива със силата на волята си, но не успял.

Тимерманс заяви, че излизане без сделка може да се избегне, ако Лондон предложи някакъв алтернативен вариант.

Британският опозиционен лидер Джереми Корбин каза днес, че е имал "полезни и съдържателни" разговори с главния преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние в Брюксел и че е готов да се срещне отново с Мей. Той каза, че опасността Великобритания да напусне без сделка е "много сериозна" и посочи, че предложенията му за митнически съюз с блока заслужават доверие. 

Според Корбин Мей трябва да промени стратегията си и да търси по-тесен съюз с ЕС след Брекзит, за да се избегне възможността от рязка раздяла. Пред репортери лидерът на лейбъристите каза, че "опасността за Великобритания от напускане на ЕС без сделка е съвсем реална".

"Предлагаме нещо, което вярваме, че е заслужаващ доверие процес, който би включвал договаряне на митнически съюз с ЕС и регулация, която да гарантира достъп до пазара".

Корбин заяви, че Мей е позволила да се превърне в "заложник" на малка група най-твърди привърженици на  Brexit в собствената си партия, предаде AFP.

По-рано британският финансов министър Филип Хамънд каза, че идната седмица британските законодатели ще гласуват по ревизирана сделка за Brexit. Дипломати съобщиха, че преговарящите вървят към отделна правна декларация, в която ЕС може отново да подчертае временното естество на "предпазния механизъм" за ирландската граница, който е основната пречка в преговорите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още