IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 февруари

08:08 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Сделката за ЧЕЗ попадна в правен вакуум

в. Сега

Административен съд София-област отхвърли вчера двете жалби на Гинка Върбакова и на ЧЕЗ срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката за активите на енергийното дружество у нас.
В края на миналата година КЗК съобщи, че спира производството по сделката до произнасяне на ВАС. До жалбата се стигна, след като през лятото на 2018 г. КЗК отново блокира продажбата на ЧЕЗ с мотива, че соларните
централи на "Инерком" и на ЧЕЗ ще създадат монопол.

Върбакова излезе от фирмите си, за да не блокира сделката, и поиска ново разглеждане от страна на антимонополния орган. Според КЗК обаче по сделката няма промяна на обстоятелствата. Точно по този казус е сегашното произнасяне на административния съд, който реално подкрепя тезата на антимонополната комисия.

КЗК може да протака анализа за горивата и след изборите

в. Сега

Три месеца след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна поредния си секторен анализ за цените на горивата и търговията на едро и дребно, анализът все още не е готов. Нещо повече - в Закона за защита на конкуренцията не е предвидено конкретно време за произнасяне, с което срокът за завършването му може да бъде удължаван многократно. Това означава, че решението на КЗК може да остане за след изборите.

От антимонополната комисия съобщиха за в. "Сега", че сроковете зависят от спецификите на наблюдавания сектор и от обема на самата информация. Все пак обаче оттам се застраховаха и увериха, че ще са готови "във възможно най-кратък срок". Това е поредното разследване за наличие на картел при горивата. То бе образувано, след като в края на миналата година цените на основните горива тръгнаха рязко нагоре. Масовият бензин А95 например надхвърли 2.50 лв. за литър и това доведе до протести.

Чешки милиардер купува магазините "Метро"

в. 24 часа

Антимонополната комисия на Германия разреши на чешкия милиардер Даниел Кретински да придобие от 25 до 35% от акциите на Metro AG, съобщи "Ханделсблат", цитиран от dir.bg. Съгласно немското законодателство, при покупка на над 30% от акциите на дружеството, чешкият милиардер трябва да подаде и заявка за поглъщане на Metro AG. Засегатой не е потвърдил това, но вероятно ще го направи след разрешението на германския антимонополен орган.

Регистър за всички, които строят над 100 кв. метра

в. 24 часа

Строителите, които искат да строят жилищни и вилни сгради над 100 кв. м, ще трябва да бъдат вписани в Централния професионален регистър, който се поддържа от Камарата на строителите в България. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приети на второ четене от парламентарната комисия по регионално развитие. Сега минималният праг е 1000 квадратни метра, но камарата от доста време настоява за намаляването му с мотива, че това ще изсветли сектора.

Румен Радев:Решението ми по направените промени в Изборния кодекс ще бъде в интерес на обществото

В. Труд

Убеден съм, че рано или късно България ще се превърне в място, където нашите млади поколения да искат да учат, работят и да живеят. В днешния глобален свят, за да успеем да създадем висок стандарт и условия на живот за следващите поколения са нужни общи усилия. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Берн с представители на българската общност в Швейцария, съобщиха от пресслужбата на „Дондуков“ 2.

По думите на държавния глава много българи работят в международни организации, в банковия сектор, медицинските услуги, сферите на компютърните технологии, културата, изкуството и науката в Швейцария и тяхната помощ е от съществено значение за развитието на българо-швейцарските отношения.

При неизвинени отсъствия: Депутатите горят с цяла заплата

в. Монитор

При неоснователни отсъствия депутатите да губят цялата си заплата. Такива промени в правилника на НС умуват от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след бойкота на заседанията от парламентарната група на БСП. В момента дори и да не идват цял месец на работа по неуважителни причини, народните представители взимат 1/3 от основното си възнаграждение.

По-късно през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова прати писмо до шефката на НС Цвета Караянчева, в което отбелязва, че соцдепутатите няма да получават възнаграждение за периода на отсъствие, няма да ползват командировъчни средства, служебни автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони.

Борисов: През юли влизаме в чакалнята на еврозоната

в. Монитор

Сигурен съм, че през юли ще влезнем в чакалнята на еврозоната. Тази увереност изрази премиерът Бойко Борисов по време на 25-годишния юбилей на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, съобщи “Фокус”. Той обясни, че страната ще приключи годината с над 120 млрд. лв. БВП, а държавният дълг ще стане 17,5%, което ще бъде най-ниският в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още