IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контузията, която може да причини сериозни главоболия на Nike

След като обувката на баскетболист се разцепи и го нарани, акциите се обезцениха с над 1% и изтриха 1,46 млрд. долара от пазарната капитализация

12:49 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемите пред американския спортен гигант Nike стават все по-сериозни. При това едва допреди няколко часа всичко беше мирно и тихо, но в сряда вечерта играч от отбора по баскетбол на американския университет Дюк се контузи, след като левият му кец Nike се разпадна по време на мач.

Обувката на Зайън Уилямсън се разкъса по-малко от минута след началото на очаквания с огромен интерес мач между Дюк и Университета на Северна Каролина. Играчът се свлече на земята и се хвана за коляното, а след това напусна игрището и не довърши мача.

Акциите на Nike се обезцениха с 1,06% по време на сесията в четвъртък, изтривайки 1,46 млрд. долара от пазарната капитализация на концерна, докато книжата на германските конкуренти Adidas и Puma поскъпнаха с по 1,7%.

„Очевидно сме притеснени и искаме да пожелаем на Зайън бързо възстановяване. Качеството на нашите продукти е от най-голямо значение," обявиха в свое изявление от концерна за спортни стоки. „Това е изолиран случай, но работим по въпроса, за да разберем какъв точно е проблемът“.

Уилямсън е носил баскетболната обувка на Nike PG 2.5, когато бе контузен, потвърждава Nike пред Ройтерс. Линията на маратонките, пусната през лятото на 2018 г., се продава за между 95 и 105 долара на уебсайта на Nike. Обувката получава смесени отзиви и рейтинг от 4 при максимално 5 звезди на Nike.com.

Треньорът на Дюк Майк Кржишевски коментира сериозността и последиците след пресконференцията след мача: „Виждал съм играчи, чиито обувки се разкъсват, но никой никога не е изкълчвал коляното си". Дали това е причинено от обувката, 72-годишният треньор не можел да каже.

„Това не е добре за репутацията на Nike“, пояснява пред CNBC Лиз Дън, основател и главен изпълнителен директор на компанията Pro4ma. Сега главната тема е дали Зайън може и ще иска да заведе дело срещу компанията. Той е задължен да носи кецове Nike според условията по договора между спортния концерн и университета Дюк, добавя тя.

„Това е една много заплетена история. Бих казала, че не би трябвало да ги съди, ако управлява кариерата си както трябва. Пред него има дълъг път и той може да спечели много пари освен ако контузията му не се окаже по-сериозна", пояснява тя. 

Инцидентът засили силно негативните коментари срещу Nike в социалните мрежи, показва анализ на Zoomph. Негативните реакции са достигнали 1,6 милиарда импресии и обхват от 170 милиона потребители - два пъти по-голяма вероятност за изразяване на негативни настроения към производителя на спортни облекла, показват данните на Zoomph.

Въпросът сега е дали инцидентът ще навреди на доминантното положение на Nike в спорта. „Това е малко вероятно“, твърди анализаторът на Bloomberg Intelligence Чен Грацутис.

„Ако комбинирате марката Nike и нейния бранд Jordan, компанията държи повече от 90% от баскетболния пазар. Nike отчете 4,35 млрд. долара приходи от баскетболни стоки през фискалната 2018 година - около 14% от общите продажби. Те могат да се сблъскат с много лош натиск през следващите няколко дни, но не мисля, че това ще има пряко въздействие върху обувките", казва Грацутис.

Компании като Nike и Adidas плащат десетки милиони долари за изключителното право да предлагат висококачествени продукти на тимове като Дюк, което означава, че техните състезатели трябва да носят спортни стоки и обувки, създадени от спонсора на отбора. Въпреки че договорът на Дюк с Nike не е публичен, училището в Дърам е един от най-важните баскетболни партньори на Nike. За сравнение, Университетът в Кентъки, още едно от най-големите баскетболни училища, разшири своята сделка с Nike преди няколко години за осем години и 30,6 милиона долара.

Nike е изключителен доставчик за обувки и спортни стоки на Дюк по силата на 12-годишен договор, който частният университет е сключил през 1992 г. и е бил удължен през 2015 г.

Моментът на инцидента не можеше да е по-лош за Nike. Мачът не само бе предаван на национално ниво по телевизия ESPN, но беше и една от най-очакваните колежански баскетболни срещи през годината. Без двуметровия и 129-килограмов Уилямсън Дюк загуби в крайна сметка със 72:88. Мачът бе и един от най-очакваните в колежанското първенство, а цените на билетите надхвърляха 3000 долара, доближавайки цените на Суперкупата. Бившият президент на САЩ Барак Обама също бе в публиката. 

Проблемите се случват и в момент, в който Nike се сблъсква с критика заради различен вид неизправности на обувките. Някои хора, които са закупили най-новото творение на компанията, обувки без лак, които може да се контролират с телефона, не са успели да се свържат с Android версията на приложението.

Това не е първият път, в който Nike има проблеми с баскетболни продукти. След като стана официален доставчик на NBA през 2017 г., звезди, като ЛеБрон Джеймс също имаха проблеми с разкъсани обувки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още