IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритият коз на Доналд Тръмп

Президентът се заиграва с опасната тема за ракетите със среден и малък обсег, като причината може да се окаже изненадващо вътрешнополитическа

15:24 | 22.02.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В посланието към Федералното събрание Владимир Путин препоръча на американските си партньори да изчислят времето за полет до целта и обсега на руските въоръжения и чак тогава да вземат решения за производство, камо ли за разполагане на свои ракети със среден и малък обсег в Европа.

Как да постъпи Вашингтон при това положение? На пръв поглед има три възможни сценария. Американците загърбват потенциалната идея да развръщат оръжия на европейския континент, щом напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), оставят без внимание предупрежденията на руския лидер или открито задействат нова оръжейна надпревара.

Но верният отговор може би е друг, посочва Кирил Коктиш в материал за руския в. „Известия“, цитиран от БТА.

Съответните хора във Вашингтон естествено ще вземат за сведение думите на руския президент, но до 2020 г. американците все тъй ще подкопават с играта си международната стабилност. Тоест основната тенденция ще се запази.

Обяснението е просто. Стремежът на президента Доналд Тръмп всъщност е да натовари мощностите на концерна "Рейтиън" - производител на крилати ракети, свързан не с кого да е, а със семейство Буш. Според различни оценки става дума да бъдат усвоени поне 300 милиарда долара. На практика обаче цифрата със сигурност ще е по-голяма.

С други думи, Тръмп и кланът Буш вървят към сделка - действащият президент получава контрола над Републиканската партия, толкова необходим за следващата изборна кампания, а концернът - многомилиардни военни договори. До 2020 г. Съедините щати ще произвеждат ракети от този клас, ще укрепват своя потенциал и ще усвояват милиарди долари. И ако след две години Доналд Тръмп получи втори мандат, ще започне и най-интересното.

Администрацията ще се замисли какво да прави и как да използва натрупаните ракети със среден и малък обсег. Някои смятат, че днешният американски лидер най-вероятно ще изгуби властта. Но според мен той ще си остане в Белия дом. Защото до момента Тръмп успя да спечели всичко възможно в сферите, където изобщо би могъл. Той сключи професионално всички сделки и споразумения, давайки мощен старт на американската икономика. И не се ли случи никакво успешно физическо покушение или някаква гражданска война, ще е крайно трудно да бъде победен в надпреварата през 2020 г. Впрочем той може да извърти в своя полза дори и гражданска война.

Запазил президентския пост, Доналд Тръмп ще се постарае да размени ракетите си срещу руските. Ако предположим (и явно ще стане точно така), че в близките две години САЩ и Русия ще трупат въоръжения, и двете сили ще се сдобият не само с нови ракети, но и с ресурс за пазарлък. Значи след изострянето нищо чудно да последва надпревара в разоръжаването и движение към видоизменен ДРСМО с включване и на други играчи.

В този случай Тръмп може да изпълни едно от старите си обещания - да се сдобри с Русия, и да започне преговори. Следва безпрецедентен пробив в отношенията между Москва и Вашингтон, после - нова „пролет“. А междувременно ето ти шанс да се уредиш двойна печалба за себе си и за вътрешнополитическите си партньори: парите за производство на ракети вече са взети, време е да се усвои бюджетът за тяхното ликвидиране.

Особено изгодно ще е за Доналд Тръмп цялата история с изострянето да стигне разгара си в крайната фаза на изборната кампания. За да се хване електоратът на тази въдица, трябва да трепери от страх, мислейки, че само минута го дели от ядрената катастрофа. Тогава вече може пак да се обещае „сдобряване“ с Москва.

Ситуацията задължава американския президент да съобразява с изборите всяка своя стъпка. Защото опонентите не му дават друга възможност и се стараят да задушат всички негови идеи, без да се вглеждат в подробностите.

Колкото до сигурността в Европа, при все че изострят ситуацията, американците още нямат готовност да разположат ракети на континента. Макар да не забравят тази идея, днес става дума само за произвеждане на РСМО. А и защо да развръщат веднага въоръженията, нали докато още са на склад, пак са добър ресурс за пазарене. И кой би се отказал от един коз без опит да го размени за нещо? А и разполагането на ракети в Европа би означавало вече съвсем друго ниво на конфронтация - прекалено опасно за всички.

Тъй че в близките две години се очертава голяма игра около изборната кампания в САЩ и преразпределението на финанси в републиканските среди. После може да дойде и разведряване - внезапно и стремително. Друг въпрос е, че покрай това изниква много голям проблем: една пушка, окачена на стената, има вероятност да стреля. Което със сигурност не бива да се забравя никога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
".На фона на кретаща Европа, смешна Русия и люлеещ се Китай. "Тъй, тъй чоджум.Спете спокойно ч'аавета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
rumeni72
преди 5 години
ей ся там нямало олигархия из т.нар. развити демокрации, тя олигархията била присъща само за Източна Европа и в частност България. Аланколу на нашенските демократи, таз олигархия е техен патент и там като тука си е едно и също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още