IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците обръщат гръб на използваните дизели

През януари е отчетено понижение от 11% в продажбата на дизелови коли втора употреба

17:11 | 22.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на употребявани дизелови автомобили в Германия намаляват значително. Както съобщи Германският автомобилен тръст (DAT) на базата на оценка на различни бази данни, през януари са отчетени с около 11% по-малко промени в собствеността на употребяваните дизелови автомобили, отколкото през същия месец на миналата година.

Търсенето на по-стари дизелови превозни средства, които са особено засегнати от настоящи или възможни бъдещи забрани за шофиране, е намаляло още по-забележимо. Например броят на продадените дизелови превозни средства с норми между Евро 1 и Евро 4 е спаднал средно с 13% до 64 409. Спадът в продажбата на използвани дизелови коли с Евро 5 дори се е сринал с 26% до 48 976 броя. 

Само сравнително новите дизелови двигатели Euro 6, които досега не са включвани в забраните, са увеличили продажбите си със 7% до 65 422 броя. Освен това се оказва, че използваните дизели се застояват по-дълго на паркингите на автокъщите. Те се продават средно за 102 дни, докато при използвани бензинови коли тази стойност е средно 92 дни.

Пазарът на нови дизелови автомобили, от друга страна, се е възстановил леко, съобщава DAT. Трудностите при доставката във връзка с новия процес на измерване на емисиите WLTP изглежда са преодолени: 91 623 нови дизелови пътнически автомобила са били регистрирани в Германия през януари, с 2,1% повече спрямо същия месец на предходната година. Фирмените автомобилни паркове на фирми заемат значителен дял от тези цифри.

По отношение на цените на употребяваните автомобили DAT твърди, че ситуацията поне не се влошава допълнително. Тригодишните бензинови коли държат около 57% от бившата си каталожна цена, тригодишните дизели - 52,1%. Въпреки това все още има значително намаление на цените на дизеловите коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 6
FNM
преди 5 години
Нито плюскаме и/или жулим ментета... На никой ли не му прави впечатление дизеловата смрад по софийските улици през подлените няколко години? След време това ще избие в увеличена заболеваемост от рак. Дизелът е доказано канцерогенен за разлика от другите горива. Има достъчно официални изследвания от СЗО и т.н. Лесна справка в Интернет... А ти можеш да продължиш да "пестиш" с някое дизелче, после обаче лекарствата ще ти излязат скъпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 18
Клондайк
преди 5 години
Онкологиите са пълни заради дядо ти Тодор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 23
Клондайк
преди 5 години
Не,другарю.Не правителството вреди а слугите на Русия от *** 20!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 60 rate down comment 28
Ivel
преди 5 години
Няма вреда от дизелите, в България имаме много вредно правитество и купища други вреди преди да се стигне до дизелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 55 rate down comment 15
majnata
преди 5 години
ми кат плюскате *** и жулите ментета , сетне дизелите ви криви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 35
FNM
преди 5 години
Използваните германски дизели ще дойда в България и Румъния. И след време ще напълним местните онкологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още