IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Русия, Иран и Турция не планират съвместни военни действия в Сирия

В буферната зона на сирийско-турската граница може да бъде разположена руска военна полиция

12:05 | 24.02.19 г. 8
<p>
	Руският външен министър Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският външен министър Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Русия, Иран и Турция не планират съвместни военни действия на сирийска територия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Виетнамската телевизия, Централната телевизия на Китай - Си Си Ти Ви, и за китайската телевизия "Феникс", предават ТАСС и БТА.

"Русия и Иран действат на територията на Сирия по покана на легитимното сирийско правителство. Турция се позова на загриженост във връзка със заплаха за своята сигурност, а сирийското правителство протестира срещу пребиваването на турски военни на територията на държавата", добави Лавров.

Дамаск обаче подкрепи създаването на "тройката от Астана" - Русия, Иран и Турция, което "позволи да постигнем нещо, което никой не успя - да осигурим реално спиране на огъня в по-голямата част от територията на Сирия и започване на пряк диалог между правителството и въоръжената опозиция", изтъкна руският държавник.

Западът залагаше на сирийската опозиция в емиграция, а "форматът от Астана внесе качествена промяна в ситуацията", каза Лавров. "На масата на преговорите седнаха директно хората, които се изправят един срещу друг на бойното поле с оръжие в ръце", обясни той. Това е най-важното, защото в крайна сметка именно от тях - от сирийската армия и въоръжената опозиция, зависи как ще се развият нещата "на терена", допълни руският министър.

В буферната зона, създавана на сирийско-турската граница, може да бъде разположена руска военна полиция, съобщи Лавров. "Окончателният формат на тази зона в момента се договаря с участието на военните - естествено се взема предвид позицията на Дамаск и в максимално възможна степен се вземат предвид интересите на Турция", увери той. 

Русия и Турция не са стигнали до разбирателство по въпроса кои кюрдски формирования в Сирия да бъдат смятани за терористични, а кои не, посочи Лавров.

"В по-голямата част от сирийската територия се спазва режимът за спиране на огъня - каза той. - Остава проблемът в Идлиб, където трябва да бъдат разграничени конструктивно настроената опозиция и терористите, също и на североизток, където САЩ създадоха множество проблеми, залагайки на кюрдите, с които започнаха да заселват земите на арабите - това предизвика раздразнение у тях и загриженост у Турция." "Може би замисълът на Вашингтон е бил тъкмо такъв - да създадат толкова проблеми, за да може после (. . .) да ръководят процеса", добави руският външен министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Нищо вярно,ако търсиш проблема търси го на юг зад южната граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
Според мен Сирия никога няма да се възстанови. Най-рационално бе разделянето на държавата, но не се случи. Прогониха 6-7 милиона сунити и може да се каже, че има някакъв паритет между тях и алавитите и християните от друга страна. След време обаче сунитите отново ще са мнозинство и при политическото урегулиране, което когато и да е ще се случи ще поемат властта. Войната в Сирия е за религиозно прочистване и продължаване властването на малцинството на Асад над останалите. Винаги ми е било смешно, как го назовават законно избрания президент на Сирия, защото той не допуска за изборите да се регистрират други политически партии, освен неговата и 2-3 слугински такива. В момента победител няма, хаосът продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Grosss
преди 5 години
Бъркаш,САЩ и евреите спечелиха много по-вече отколкото си мислиш а затъпите талибани кой му пука.....даже най-добре беше за всички да ги изтребят до крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
В Сирия всички спечелиха,загуби народът на Сирия......ще им трябват 50гда си възтановят държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Sandy
преди 5 години
Срещу кой да водят военни действия, след като Ислямска държава/САЩ/ капитулираха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 13
khao
преди 5 години
руски министър и истина в едно изречение няма как да бъде :) нека бъдем сериозни, много ясно че лъже. те винаги лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
кой казва че е разбита ...Тръмп ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
"Буферната зона" явно се разбира териториите на кюрдите. Щото Ислямска държава вече е разбита. Което значи, че руският министър откровено лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още