IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро скъса отношенията на Вeнецуела с Колумбия

Венецуела е дала 24 часа на колумбийските дипломати да напуснат страната

13:00 | 24.02.19 г. 8
<p>
	Венецуелските сили за сигурност използваха сълзотворен газ по границата с Бразилия срещу конвой с хуманитарна помощ.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Венецуелските сили за сигурност използваха сълзотворен газ по границата с Бразилия срещу конвой с хуманитарна помощ. Снимка: Ройтерс

 

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Богота. Дипломатите и консулските служители на Колумбия трябва да напуснат Венецуела в рамките на 24 часа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от РИА Новости, предава агенция Фокус.

Според министерството Съединените щати и Колумбия са организирали "пропагандно шоу" на границата с Венецуела, нарушили са нормите на ООН и са поставили в опасност мира в страната и региона. Каракас прекъсна на 23 февруари дипломатическите и политическите отношения с Богота.

Властите на Колумбия обещаха възможно най-скоро да изтеглят своите дипломати от Венецуела.

Влошаването на отношенията между двете държави се дължи на ситуацията около доставката на американска хуманитарна помощ от Колумбия към Венецуела. Опозицията настоява хуманитарната помощ да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказа да я приеме. Каракас разположи войски до границата, за да предотврати преминаването на камиони. Според Мадуро американската помощ се е превърнала във "фалшиво шоу", тъй като Вашингтон блокира активите на държавната петролна компания PDVSA и забранява сделките с нея, лишавайки Венецуела.

САЩ осъждат нападенията срещу цивилни във Венецуела, за които се твърди, че са извършени от привърженици на венецуелския лидер Николас Мадуро. Това заяви в социалната мрежа „Туитър“ държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо, цитиран от TACC и агенция Фокус.

"Съединените щати осъждат атаките срещу цивилни във Венецуела от бандитите на Мадуро. Тези атаки доведоха до смърт и нарянявания", пише дипломатът. Съединените щати, продължи Помпео, "осъждат отказа на Мадуро" да позволи на конвой, който носи хуманитарна помощ да влезе във Венецуела. Той нарича "отвратителни кадрите с горящи камиони с (хуманитарна) помощ".

"Докато лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо ръководи усилията за предоставяне на помощ на хората, Мадуро изпраща въоръжени банди да атакуват невинни граждани", казва ръководителят на Държавния департамент.

Според Помпейо "широка коалиция от демократични страни настоява, че Венецуела трябва да бъде свободна, а хуманитарната помощ трябва да бъде пропусната". Във връзка с това той приветства усилията на властите на Бразилия и Колумбия.

По-рано държавният секретар Майк Помпейо подчерта, че "САЩ ще предприемат мерки срещу онези, които възпрепятстват мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела".

Утре американският вицепрезидент Майк Пенс ще се срещне с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо.

Европейският съюз осъди насилствените действия и използването на въоръжена сила от управляващия режим във Венецуела в стремежа му да осуети изпращането на хуманитарна помощ в страната, предават Франс прес и БТА.

"Отказът на режима да признае спешната хуманитарна нужда води до ескалация на напрежението", изтъкна първият дипломат на ЕС Федерика Могерини в изявление от името на 28-те страни членки. Отхвърляме използването на паравоенни въоръжени групировки за сплашване на цивилните и законодателите, полагащи усилия да разпределят помощи, заяви тя.

„Настояваме силите на реда и силовите органи да проявяват сдържаност, да избягват употребата на сила и да позволят влизането на помощи" в страната, заключи Могерини.

ЕС има готовност да увеличи предоставяната помощ, увери още Федерика Могерини. През 2018/2019 г. общността отпуска над 60 милиона евро като хуманитарна помощ и средства за подпомагане на развитието, уточни тя. 

"Причините за сегашната криза във Венецуела са политически и институционални, съответно решението може да бъде само политическо", подчерта върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 6
tisia
преди 5 години
....янките използват тяхната територия....трудно ли е за смилане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
Dimioi
преди 5 години
Родния резил Радев не къса с Мадуро, Деса не му позволява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
bgMan
преди 5 години
Кво става сега?Колумбийските империалисти ли са виновни?И те ли искат да заграбят петрола на Венецуела?Горкият Мадуро. И войската започва да дезертира заради безумията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Да, техния е тежък и кисел.... и сега пак узнасят основно за сащ, нали оня ден мъдурко плачеше че са блокирали всички активи на американското им подразделение.Но това че им е тежък петрола не е няква голяма драма, по скоро е проблем на рафинерията, там трябва да се промени леко процеса ако сменяш суровината на входа... руския петрол с който ние работим също е от тежките и кисели и утре ако им докараш един танкер със сорт брент, те не могат да го пуснат по тръбата... а при венецуела проблема е по тежък, те нямат технология да го изкопат изобщо, последните 10 год добива им пада постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
До колкото знам нефтът на Венецуела е с доста сяра и има нужда от преработка, а последно като гледах, те нямаха възможност да го правят сами, та ми е чудно, къде го правят, защото преди бе в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 5 години
армията го крепи защото им е дал петролната индустрия ... той надали има пари, от къде да има ? ... тук по скоро се дразня на елементарната им журналистика (за пореден път), щото така написана статията е фейк нюз... статията лъже !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Като гледам, те са цитирали Фокус, които са цитирали друга медия. Та ме съмнява изобщо да са обърнали голямо внимание на написаното, а колко е вярно - нямам представа, но не очкавам някой да си играе в неделя да пише някакви ултра статии.А Мадуро явно има още кинти за изнасяне и плаща добре на армията, защото в момента само това го крепи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 5 години
Влошаването на отношенията между двете държави----такова нещо няма, журналята не е лошо да си проверяват информацията преди да лъжат в статиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още