IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изграждат слънчева централа в сърцето на своята петролна индустрия

Очаква се през тази година делът на слънчевата енергия в Тексас да нарасне с 2,1%, а този на вятърната да достигне 23,4 на сто от общия енергиен микс на щата

17:16 | 02.03.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийната компания Intersect Power LLC наскоро разкри своя план да изгради 496-мегаватова система за съхранение на енергия заедно със соларна централа със същия капацитет до 2021 г. в Бордън Каунти, малко селище в Западен Тексас, където се намира сърцето на американската петролна мощ в момента – Пермският басейн, съобщава Oilprice. 

Растежът на добива на петрол се очаква да помогне за ускоряването при ръста на възобновяемата енергия в Тексас, която ще помогне да се отговори на нарастващите нужди от електроенергия при добива на петрол и природен газ.

Според Съвета за надеждност на електричеството в Тексас (ERCOT), който регулира голяма част на електроразпределителната мрежа в щата, планираната система за съхранение на енергия и соларна централа ще увеличат кумулативния капацитет на съоръженията за съхранение в района от 89 мегавата до 584 мегавата през 2021 г., когато проектът бъде завършен.

Производителите на петрол в Пермския басейн се нуждаят от много по-големи количества електроенергия, за да поддържат своя сегашен капацитет за разлика от преди няколко години. Електрическата мрежа на Западен Тексас, която не е била планирана за толкова тежък товар, работи на пълни обороти, за да отговори на търсенето.

„Значителното развитие на петролната индустрия в района повиши търсенето на електроенергия, като годишният темп на нарастване на пиковото потребление в Западен Тексас се предвижда да бъде около 8% до 2023 г.“, показва доклад на ERCOT.

Докато предвиденото мащабно разширяване на електропреносната мрежа на щата не бъде завършено, местните петролни компании залагат на изграждането на алтернативни решения като слънчеви и вятърни централи и използване на газови компресори.

Петролният гигант ExxonMobil сключи две споразумения за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници от американското звено на датската компания Orsted.

Според Bloomberg NEF това е най-мащабният договор за зелена енергия, подписван някога от петролна компания.

Въпреки че Тексас е известен най-вече със своите петролни сондажи, щатът е лидер и по отношение на инсталирани мощности от вятърни турбини. Според данни на Американската асоциация за вятърна енергия (AWEA) Тексас разполага с 24 гигавата вятърна енергия, като в това отношение е изпреварван само от 4 страни в света.

Щатът се нарежда и на шесто място в САЩ по брой соларни мощности.       

През 2018 г. вятърната енергия е осигурила 18,6% от енергийното потребление в Тексас, докато прогнозите предвиждат през тази година нейният дял да нарасне до 23,4 на сто.

От друга страна през 2019 г. се очаква 2,1-процентен ръст и при соларната енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Bull-bb
преди 5 години
браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 5
vladtepes
преди 5 години
В Тексас има райони с над 3000 часа слънчево греене годишно напълно подходящи за слънчева централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 26
Императорът
преди 5 години
Пет пъти турете една и съща новина за някакви 2.1% на първа страница. Колко ви плащат зеленашите да заливате хората с глyпости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още