IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 285 млн. лв. дължи Здравната каса на чужди здравни фондове

Най-големи са задълженията към Германия и Австрия

11:34 | 25.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 285 млн. лв. са задълженията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни каси на европейски държави за лечение на български граждани към 31 декември 2018 година.

Това посочва в отговора си министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на запитване от депутата от БСП д-р Валентина Найденова.

В края на 2018 година сумата е над 285 млн. лева, а просрочените задължения са за над 135 млн. лева., пише в отговора на здравния министър. Най-големи са задълженията на Здравната каса към Германия и Австрия.

Кирил Ананиев припомня, че през 2018 г. са взети мерки за разсрочено плащане на натрупаните дългове и са разплатени малко над 70 млн. лева.

За тригодишен период в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужди здравни каси. До 2021 година Националната здравноосигурителна каса ще погаси дълговете си към чуждите здравни фондове, обеща министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в края на миналата година. От началото на 2019 г. не са постъпвали искове от европейски страни.

Дълговете на Националната здравноосигурителна каса към здравноосигурителните институции на другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) станаха повод за раздор между министър Кирил Ананиев и бившия управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Впоследствие Плочев напусна поста и на негово място бе избран д-р Дечо Дечев.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ratten
преди 5 години
тези "задължения" трябва да са в списъка с приоритетите на цацаров.всеизвестен факт е, че здравната каса не отпуска пари за лечение на българи в европа.как така се натрупаха задълженията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 5 години
И как ще стане това Със 180 милиона предвидени в бюджетите до 2021 за бъдат разплатени 285 милиона дългове за лечение на българи в чужбина Фин министър Ананиев да не би да е някакъв финансов магьосник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още