IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп и Ким може да обявят край на корейската война на срещата си във Виетнам

Според Сеул това вероятно ще стане на предстоящата среща между двамата тази седмица

15:02 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентството на Южна Корея съобщи, че САЩ и Северна Корея може да договорят обявяване на края на Корейската война по време на срещата на върха между лидерите на двете държави Доналд Тръмп и Ким Чен Ун, съобщава Ройтерс, позовавайки се на южнокорейската агенция Yonhap.

„Вероятността е налице“, заяви говорителят на президентството Ким Еуи Кеом по време на брифинг в Сеул в отговор на въпроса дали официалното обявяване на края на войната е в дневния ред на срещата.

Двамата лидери ще се срещнат във виетнамската столица Ханой в сряда и четвъртък осем месеца след историческата им среща в Сингапур, на която те обещаха да работят съвместно за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров.

Въпреки поетия тогава ангажимент, който бе посрещнат с одобрение от международната общност, Тръмп заяви дни преди втората си среща с Ким, че не бърза да сключи споразумение за ядрената активност на Северна Корея, докато Пхенян не провежда нови ядрени тестове.

В изказване от неделя вечер държавният глава посочи, че по негово мнение двамата със севернокорейския лидер са на едно мнение и са успели да развият „много, много добри отношения“.

„Не бързам. Не искам да притискам никого“, каза Тръмп. „Просто не искам провеждане на тестове. Щом няма извършване на тестове, ние сме щастливи“, допълни той.

Пхенян осъществи последния си ядрен тест – шести поред, през септември 2017 г. За последно Северна Корея проведе опит с междуконтинентална балистична ракета през ноември 2017 г.

Въпреки положителните сигнали от Вашингтон преди срещата на върха американският президент посочи, че не очаква в скоро време американските власти да вдигнат санкциите срещу Северна Корея.

„Не настоявам да се бърза, но няма да премахваме санкциите“, каза президентът, цитиран от Bloomberg, без да дава повече подробности.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че САЩ са се обърнали към Русия за съвет преди срещата на Тръмп и Ким.

Дипломатът също така посочи, че няма бързо решение за кризата на Корейския полуостров. Въпреки това той направи предложение ООН да отмени някои санкции срещу Северна Корея в опит да се подобрят отношенията между Пхенян и Сеул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още