IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и външният министър на Саудитска Арабия обсъдиха газов хъб "Балкан"

Целта е да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит, коментира премиерът

13:46 | 25.02.19 г.
<p>
	Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх. <em>Снимка: МС</em></p>

Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх. Снимка: МС

Проектът за изграждане на европейския газов хъб "Балкан" е бил една от темите на срещата на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС-Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Външният министър приветства предстоящото откриване на българско посолство в Рияд.

Двамата обсъдиха търговията, инвестициите и енергетиката, както и възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на газовия хъб "Балкан". Борисов коментира, че газовият хъб е важен за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа, както и че до момента е направено предпроектно проучване.

„Разглеждат се няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от Черно море, където в момента се осъществяват проучвания", каза българският министър-председател.

Попитан по-късно от журналисти по темата за газовия хъб, премиерът Борисов изтъкна, че целта е "да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит".

"Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България", каза още българският премиер. Той добави, че до юни се очаква да започне първата копка на интерконектора с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб Балкан.

Ibrahim Ibrahim

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф. Снимка: МС

В изказването си на Първата среща на високо равнище между държавите членки на ЕС и на Лигата на арабските държави (ЛАД) междувременно Борисов заяви: „Предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Близкия изток и Северна Африка, са предизвикателства и за ЕС. Това може да се обясни както с географската ни близост, така и с изградените в годините връзки в търговията, икономиката, образованието, културата“.

Българският премиер акцентира, че е необходимо в рамките на наличния инструментариум и институционални възможности, ЕС и ЛАД да намерят подходящия и възможен начин за справяне с общите проблеми и предизвикателства.

„България смята за изключително важна дейността на ЛАД и своето сътрудничество с нея в контекста на всеобщия стремеж за избягване на нови разделения и конфронтации на основата на религиозни или културни различия“, обърна се министър-председателят Борисов към световните лидери в Шарм Ел-Шейх.

„В тази връзка бих искал да повторя известното мото „Единни ще устоим, разделени ще загубим!”, каза Борисов по време на първия панел.

Той добави, че фокус на общите действия трябва да се постави също върху неконтролираната миграция, трафика на хора, икономическата и социална несигурност, екологичните проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още