IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиреос запазва бизнес за 176 млн. лева в България с ново дружество

В новосформираното „Пиреос недвижими имоти“ влизат недвижими имоти, придобити от банката чрез принудително изпълнение върху обезпечения

15:57 | 25.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Сегашният мажоритарен собственик на "Пиреос Банк България" – гръцката Piraeus Bank, ще запази част от активите на кредитора в страната след приключването на договореното придобиване от гръцкия конкурент Eurobank Ergasias. При това става дума за сериозен бизнес, оценен на около 176 млн. лева.

Това става ясно от плана за преобразуване на дружеството в България чрез отделяне на еднолично дружество с ограничена отговорност. Планът е одобрен от мениджърите на 11 февруари, но е бил публикуван в масивите на Търговския регистър в края на миналата седмица, показва проверка на Investor.bg. 

За да осъществи целта си, банката ще създаде нова компания - „Пиреос недвижими имоти“, в която ще влязат активите, които компанията майка ще запази.

Активите (предимно недвижими имоти) са били изключени от сделката с Eurobank Ergasias, договорена през ноември, става ясно от документа. Припомняме, че през ноември двете банки обявиха, че Eurobank Ergasias S.A. („Юробанк”) е приключила споразумението за придобиването на „Банка Пиреос България“ чрез дъщерното си дружество Пощенска банка. Стойността на сделката е 75 млн. евро. След финализирането ѝ Пощенска банка ще заеме трето място в България по размер на кредитния портфейл при очакван пазарен дял от 10%.

В изключените от сделката активи влизат всички недвижими имоти, придобити от „Банка Пиреос България“ чрез принудително изпълнение върху предоставени от длъжници обезпечения  до приключване на придобиването. Kъм нoвaтa фиpмa щe бъдa пpexвъpлeни и няĸoлĸo дъщepни дpyжecтвa нa "Бaнĸa Πиpeoc Бългapия" - "Bapнa Aceт Meниджмънт", "Бeтa Aceт Meниджмънт", "Дeлтa Aceт Meниджмънт", "Eмepaлд Инвecтмънтc" и др. 

Чистата стойност на имуществото, което ще бъде прехвърлено на новоучреденото дружество, възлиза на 176,9 млн. лева към края на миналата година. 

Новоучреденото дружество ще има капитал от 1 млн. лева и предмет на дейност „придобиване, поддръжка, ремонт, управление и администриране, строителство, обзавеждане, отдаване под наем, инвестиране в и продажба на недвижими имоти и проекти, касаещи недвижими имоти“. 

"Пиреос" възнамерява да осъществи разделянето, щом получи одобрението на Българската народна банка и на акционерите си. Те трябва да гласуват за предложението на свикана за 27 март среща. Нужно е одобрение на три четвърти от представените на Общото събрание акционери.

"Банка Пиреос България" бе десета по големина банка в страната по активи към края на 2018 г. по данни на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
Дали не се опитват да отделят и обособят малко отровни "активи" в отделно дружество, което да може да отнесе шамарите при евентуален проблем?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още