IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия подава молба за членство в "чакалнята" на еврозоната до юли

Това ще позволи на страната да стане член на механизма през 2020 г.

17:03 | 25.02.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хърватия ще изпрати писмо с официалната си молба за присъединяване към ERM II – т. нар. „чакалня“ на еврозоната, най-късно до юли. Това заяви гевурньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич, цитиран от Bloomberg.

Това ще позволи на балканската държава да стане част от механизма на обменните курсове през 2020 г., каза още Вуйчич в изказване от Загреб.

Това е приблизително година по-късно от очаквания краен срок за България, която се надява на влизане в ERM II и Банковия съюз до средата на 2019 г. Румъния от своя страна се надява да се присъедини към механизма през 2024 г.

Държавите кандидатки за присъединяване към еврозоната обикновено остават част от механизма, който ограничава движението на обменните курсове спрямо еврото, в продължение на две години. Ако страните отговорят на необходимите критерии, последва приемане на еврото в края на периода.

В края на януари българският финансов министър Владислав Горанов заяви, че най-оптимистичната заявка за замяна на лева с еврото би могла да бъде датата 1 януари 2022 г.

Министърът припомни, че минималният срок за престой в ERM II е две години и ако хипотетично България получи това лято съгласие за влизане, то срокът ще изтече през 2021 г. След това ще бъде необходима още поне една година за допълнителна подготовка.

Въпреки това според Горанов някои процедури могат да протичат паралелно, което прави възможна датата 1 януари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
А първо в Банковият механизъм няма ли да кандидатстват :)На нас този този път ни посочиха като правилен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
чакалня за наивници...юруш , да ви го натътрузят четириръбест !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още