IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калоян Буковски: Не са ясни политическите нагласи на българите в чужбина

Липсва държавна политика за българската диаспора, посочи членът на управителния съвет на Millenium Club

17:25 | 25.02.19 г. 8
Калоян Буковски: Не са ясни политическите нагласи на българите в чужбина

По последни данни на Министерството на външните работи над 2,4 милиона българи живеят извън страната. Това задължава всички нас да насочим погледите си към тези хора и да създадем правилната държавна политика за тях. Това каза Калоян Буковски, член на управителния съвет на Millenium Club, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Буковски посочи, че нагласите на българите зад граница остават неясни у нас, тъй като социологическите агенции не се допитват до тях. “Така дори и институциите не знаят що за хора са българите в чужбина”, коментира той. "Много често у нас се спекулира с образа на родната диаспора и се изграждат предубедени, често дори неверни, заключения. Макар всеки да има личните си причини да замине в чужбина, има много българи там, които се опитват да помогнат по всякакъв начин на страната.“

Буковски информира, че инициативата „Българи от ново време“ е изцяло културен проект, насочен към желанието за обединение на българите, търсещ абсолютна алтернатива на настоящата ситуация.

„Малко събития и малко промени се правят с цел обединение, до момента не е създаван проект, който да комбинира народен фолклор. Ще имаме гайдари, народни танци, няколко състава, български и локални, от Шотландия в случая. Ще има български изпълнители – БТР, Рафи Богосян, Теди Кацарова. Идеята е да има за всекиго по нещо и една вечер, която не просто да изпълни хората с емоция, а да ги кара да си мечтаят повече за българската култура“, разкри представителят на  Millenium Club и обясни, че финансирането на "Българи от ново време" е изцяло с приходи от билети и индивидуални дарения, няма комерсиално спонсорство.

Според него „точно тази неизвестност на профила, който имат българските емигранти, е причина за лек страх от настоящите политици, тъй като те не обичат да скачат в неизвестното”.

Буковски е кагегоричен, че сега се работи с установени практики и политическите партии, които са на върха, се съпротивляват от големи промени. “Толкова време си говорим за електронно правителство или за дистанционно гласуване – това са теми, по които ние сме изостанали в развитието си. Дистанционното гласуване е с пряка връзка по отношение на българите в чужбина, защото ако те не трябва да пътуват по няколкостотин километра или дори и да е близо и да трябва да стоят по няколко часа на опашка, най-вероятно доста по-голяма избирателна активност ще наблюдаваме. И това е една неизвестност, която настоящите политици според мен се опитват да избегнат“ е мнението на представителя на  Millenium Club.  Той обаче е категоричен, че българските имигранти са най-големият външен инвеститор, като не бива да се подценяват средствата, които постъпват в България от тях.

„Има информация, че при определени обстоятелства и твърд Brexit българите на Острова няма да могат да гласуват, както е за всички държави извън ЕС и в дипломатическите седалища, в случая посолството в Лондон“, каза ченът на управителния съвет на Millenium Club.

Буковски коментира и предстоящата раздяла между Великобритания и Европейския съюз през призмата на българските граждани в Кралството. „Българите на Острова се надяват, ако няма отлагане или отменяне на Brexit, то поне британският парламент да ратифицира сделката на премиера Тереза Мей и Брюксел на следващото гласуване, насрочено за 12-ти март“, коментира той.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 5 години
Кой всъщност е въпросният господин? И к"ви са тия генерализирани изводи. Как младежа е "осенен" от мисълта? Докоснат от великия дух ли, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
honaniga
преди 5 години
Правилно.Само около един милион плащат данъци и само те трябва да гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
а...тебе те забравих , кретиното и в България и извън си остава кретино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 5 години
Проглеждат бързо хората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
На кого му пука какви са политическите им нагласи? Правото на глас следва да се дава САМО на български граждани, които си плащат данъците към родните ни институции, а не в чужбина. Абсурдно е хем да не плащаш данъци хем да искаш институциите да се гриждат за теб. Германия забранява гласуването в чужбина, Великобритания забрани на своите граждани живели зад граница дълго време да гласуват на референдума за излизане от ес. Кога ще се поучим от европейския опит??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Енвестора ...кажете на *** си да трият и у форОма "Булгарристан"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
ми я виж тука у форОма кво става ... всеки втори "оправил се " на запад казва за България "***" или в най добрия случай "***" ... там разните барбарони френски "пенсионери" , сганове и импотехи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
julian12
преди 5 години
Защото на Българите в чужбина им е ясно, че каквито и да са им политическите нагласи външното западно влияние определя политиката на България. Овен това може би 90% от тях изобщо не следят какво става на тази територия. Умишлено пиша територия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още