IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Electric продава биофармацевтичния си бизнес за 21,4 млрд. долара

Купувачът, вашингтонската корпорация Danaher, е компанията, в която изгрява звездата на сегашния главен изпълнителен директор на GE Лари Кълп

22:30 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Базираната във Вашингтон корпорация Danaher е решила да закупи биофармацевтичния бизнес на американския енергиен гигант General Electric за 21,4 млрд. долара, съобщава CNBC. 

Освен въпросната сума, Danaher ще поеме и задълженията на GE във връзка с изплащането на пенсиите на вече оттеглилите се от работа служители, посочват от компанията.

Звеното на енергийната компания за медицински и здравни изследвания ще се присъедини към Danaher като самостоятелен бизнес. Биофармацевтичният отдел се очаква да генерира около 3,2 млрд. долара печалба през тази година.

От Danaher очакват сделката да приключи до четвъртото тримесечие.

След тази новина акциите на GE поскъпнаха с около 15 на сто в първите часове на сесията. В същото време стойността на акциите на Danaher се повиши с 5,2%.

„Ние се фокусираме върху завършването на продажбата на биофармацевтичното звено, което представлява 15% от целия здравен сегмент и ще обърнем внимание на управлението на нашия основен бизнес“, заяви председателят и главен изпълнителен директор на GE Лари Кълп пред CNBC.

„Продажбата на това звено е положително събитие“, смятат от Credit Suisse.

Кълп, който преди това ръководи именно Danaher повече от десетилетие, се присъедини към GE миналия февруари.

При управлението на Кълп Danaher успява да направи нейното звено за здравни услуги основен актив за компанията и да повиши неговата стойност, която в момента възлиза на 6,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още