IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от фирмите получават отсрочка по наредбата за касовите апарати

Компаниите, които работят със софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, трябва да приложат новите правила до края на есента

12:02 | 26.02.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Фирмите, които работят със софтуер за управление на продажбите, получават 7 месеца отсрочка, за да изпълнят изискванията в Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след провелата се днес среща в Министерски съвет между него, финансовия министър Владислав Горанов и представители на бизнеса.

„Постигнахме договорка срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати да се отложи със седем месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите“, написа Борисов във Facebook.

Сроковете за прилагане на Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъдат променени за част от търговците от септември, заяви от своя страна Владислав Горанов след срещата с представители на бизнеса. 

„Ще търсим решение с бизнеса за прилагане на наредбата. Реалното отчитане на оборотите трябва да бъде решено и процесите да бъдат изсветлени. Голяма част от оборотите се крият и това е целта на изменението на Наредба Н-18“, заяви Горанов, цитиран от БНР.

По думите му през следващите 7 месеца ще се намерят отговорите, които притесняват бизнеса, свързани с наредбата за касови апарати, каза още Владислав Горанов.  Финансовият министър припомни, че на 19 февруари е анонсирал, че сроковете за прилагането на наредбата ще бъдат променени за част от търговците - тези, които използват системи за управление на продажбите.

Според него до отлагането на наредбата се е стигнало, защото се е появило напрежение между НАП и бизнеса, но фирмите трябва да приемат, че ще прилагат документа рано или късно. "Новите правила ще трябва да се прилагат, а бизнесът трябва да си плаща данъците", категоричен е финансовият министър.

Той призова следващите 7 месеца да не бъдат „пропилени“, а да се използват, за да се изчисти софтуерът и да се трасира пътя за приложението на наредбата.

Припомняме, че в момента според текстовете на наредбата, които влязоха в сила в началото на тази година, крайният срок за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, които разполагат с общо около 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. За останалите фирми срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани информационни системи – до 31 декември 2019 г.

След днешната среща между държавата и бизнеса фирмите, които работят със софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) получават отсрочка от 7 месеца, което означава, че ще трябва да внедрят новите изисквания до края на есента.

От няколко месеца много браншови организации и представители на бизнеса алармират, че текстовете на наредбата не са изпипани достатъчно добре, а новите разпоредби ще принудят много фирми да затворят.

Преди две седмици г лавният финансов директор на БСК Станислав Попдончев представи резултатите от експресно онлайн допитване, осъществено от БСК в периода 6-10 февруари т.г., в което са се включили 2493 фирми. Според анкетираните средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна (вкл. разходите за Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, по-известен като СУПТО), ако са необходими, е 2423 лв., а средният срок за въвеждане на СУПТО в експлоатация (вкл. закупуване, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала) е 18 месеца. За сравнение, Наредба Н-18 предвижда 6-месечен срок, при това на фона на неясни формулировки, които не позволяват на разработчиците на софтуер да предложат на пазара подходящия СУПТО.

Анкетата на БСК показа още, че 78% от респондентите използват СУПТО, 54% от са запознати с изискванията на Наредба Н-18, но 44% имат само частична яснота, а това възпрепятства прилагането на изискванията в определените срокове. На този фон не е изненадващо, че 65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията на Н-18 в нормативно определения срок (31 март 2019 г.), а други 27% се затрудняват да преценят. Едва 8% декларират готовност да отговорят на изискванията в посочвания досега срок.

95% от участниците в анкетата декларират, че не са подменили своя софтуер, а като основни причини за това посочват неясноти в Н-18, необходимост от цялостна преработка на софтуера и промяна на цялостната бизнес логика, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Това е част от стратегията за окрупняване на бизнеса. Което за управляващите е добре, в краткосрочен план и за потребителите, но реално се случва, че държавната администрация разчиства конкуренцията в полза на едрия бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Sharky's
преди 5 години
Лошо, че много малко са чели тази Наредба. СУПТО-то е задължително за почти 90% от бизнеса т.е. и за ДРаган в бакалницата но и за обикновенна фирмичка получаваща 2-3 плащания в брой през месеца и държи апарата в чекмеджето през другото време. Цял един бранш се вкарва в рамка с Наредба - Електронна търговия!!! Но когато се правят неща от калинки така става. Просто този който не плаща ще продължи да го прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Касовият апарат е механично или електронно устройство за изчисляване и регистриране на (плащани в брой) продажби на стоки и извършване на услуги.Все още правителството пренебрегва истината, че първичният източник за възникващите щети е местната проява на разпространена в света грешка за неправилна работа на централната банка.При запазване на местната проява на световната държавна грешка, колкото по-добре Министерството на финансите организира работата на касовите апарати, толкова повече са щетите от работата на централната банка и по-голям провалът на правителството.Както да работят касовите апарати, за устойчиво държавно управление е необходима правилна работа на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Ruddy
преди 5 години
Ми на 49 съм,колко да съм бил прав под масата?Жалко,че хора като теб с психическа неразвитост управляват ФМ и си мислят,че вдигане на минимална заплата повишава стандарта а не конкуренцията между работодателите!Акулите управляват навсякъде наивнико,а не само в БГ,и така ще бъде докато човека съществува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Щом всичко е толкова просто (като да удариш 100 тояги на чужд гръб), предлагам и потребителите да бъдат задължени да отчитат всяка своя покупка пред НАП. До края на следващия месец всеки да си купи мобилно устройство съвместимо с изискванията и софтуер с който да сканира касовата бележка (до 15 минути след издаването), в този срок трябва да я прати на данъчните. Иначе 200 лева глоба. Така ще засичат продажбите от две страни. Сенчестият бизнес няма шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
travelboy
преди 5 години
Ти имаш ли представа какво значи пренастройка е на софтуера да работи по техните изисквания.Мислиш ли че големите компании като SAP ще си дадат соурс кода на НАП.Знаеш ли че няма готова платформа за онлайн магазин която да може да се върже към касов апарат а 99% от малкият бизнес използва такива платформи.Знеш ли че в момента онлайн магазините масово махат бутона купи и плащания с карти.Това ни връща още 20 години назад.Но докато ченгета управляват и искат всичко да следят а не бизнес компетентните хора така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Ruddy
преди 5 години
Ти бизнес правил ли си някога бе,нърд нещастен.Най вероятно някой ***,като теб е решил да върши работите от горе на долу,щом изобщо водим дискусия тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
А какво да кажем за "точните" оценки в мотивите за промяната ? "1. Разходи за подмяна на използваните фискални принтери 11 825 000 лв./43 000 бр. ФП х 275 лв./.2. Разходи за привеждане на използваните в търговските обекти софтуери всъответствие с нормативните изисквания:- за работно място 120 лв./място или общо 5 160 000 лв. за всички работниместа в търговски обекти, в които се използва софтуер за управление на продажбите;"и тн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още