IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как проптех променя имотната индустрия?

Модерните технологии ще опростят процеса на придобиване на жилище, като дадат възможност на потребителите сами да сключват сделки

22:33 | 26.02.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бързо развиващите се дигитални технологии продължават да проникват във всички области на живота ни, без да подминават и имотния пазар, а терминът проптех става все по-широко употребяван, пише имотната агенция Tranio.
Проптех (от Property Technologies) е многостранно явление. То съчетава всички модерни иновативни технологии и решения в областта на имотите и тяхното управление (трансакции с имоти, инвестиционен анализ, строителство и дизайн, развитие, поддръжка и т. н.).

Стартиращите компании в проптех обикновено се развиват в две основни области – те предлагат инструменти, които да помогнат на служителите в имотната сфера да подобрят услугите си и така да повишат производителността си, или опитват да открият нови начини да заменят изцяло хората.

Как имотният пазар приема проптех?

Допитване на KPMG от лятото на 2018 г. сред водещи участници на пазара на недвижими имоти установи, че 97% от анкетираните смятат, че дигиталните и технологичните иновации ще окажат някакво влияние върху бизнеса им, а 60% са убедени, че те ще имат дълбоко влияние. 78 на сто от участниците в допитването отбелязват също, че влиянието на проптех вече се е засилило в последните 12 месеца.

73% от анкетираните смятат, че проптех е нещо положително, тъй като създава нови възможности за развитие на бизнеса, а 25 на сто го приемат за заплаха. Признавайки неизбежността на иновациите и положителното им влияние като цяло, 56% от анкетираните не могат да кажат, че компанията им е достигнала „дигитална зрялост“. Само 7% са на мнение, че тя е на предни позиции в тази сфера.

Около 30% от участниците в допитването отбелязват, че вече инвестират или планират да инвестират в стартиращи компании в областта на проптех, а 66 на сто споделят, че все още нямат ясна представа за бъдещето на технологиите и дали те притежават съответните стратегии.

Анкетираните очакват в краткосрочен план имотният пазар да използва автоматизацията, големи масиви от данни, изкуствен интелект и интернет на нещата. Те предвиждат, че в дългосрочен план най-значимите последици ще дойдат от изкуствения интелект. Играчите на имотния пазар все още не смятат, че иновации като блокчейн, автономните превозни средства, 3D принтирането, виртуалната или добавената реалност и 5G ще окажат съществено влияние на пазара.

Готови ли са инвеститорите да подкрепят проптех?

От 2016 г. насам стартиращи компании в тази област започнаха да получават осезаема подкрепа от фондове за рисков капитал. Например само в САЩ обемът от инвестиции се повиши от 44,7 млн. долара през 2012 г. на 6,5 млрд. долара през 2017 г.

Изследване на RE:Tech от 2017 г. установи, че фондовите мениджъри са инвестирали около 12,6 млрд. долара в проптех, като са осъществили 347 трансакции. Така глобалните инвестиции в сектора са се увеличили с 92% и тази тенденция се очаква да продължи.

Новите възможности пред имотния пазар бяха признати и от големи инвеститори. SoftBank неколкократно инвестира в проптех, Amazon инвестира в компанията Plant PreFab, която произвежда сглобяеми къщи, Sequoia Capital подкрепя Airbnb и WeWork.

Експерти отбелязват, че компании, които вече са установени на имотния пазар и използват технологии, са по-интересни за инвеститорите от технологични компании, които са готови да предложат нови решения и продукти в тази област.

Какви промени може да предизвикат технологиите?

Въпреки че имотният пазар по традиция е доста консервативен, много експерти смятат, че заради растящото търсене на иновации пазарът неизбежно ще се промени в идните години. Много проекти целят да помогнат на купувачите да открият мечтания си дом без помощта на посредници.

Модерните технологии и онлайн платформи ще дадат на потребителите възможност да сключват сами сделки и така процесът по придобиване и продажба на имот значително ще се опрости. Сред най-известните стартиращи компании в областта на проптех, които са поели функциите на брокери на недвижими имоти, са американските Redfin, Zillow, OpenDoor и Trulia. Във Великобритания популярност набира услугата Tepilo, а в Китай – Homelink. Компаниите използват анализи на големи масиви от данни, които им позволяват да отправят предложения, които отговарят на изискванията на клиентите. Развитието на такива проекти ще се отрази на работата на брокерите, които вероятно ще получат нови функции и ще станат консултанти или доставчици на технологични платформи.

Според допитване на HSBC повечето потребители все още не са готови да се доверят на чатботове или роботизирани консултанти при тегленето на ипотечен кредит. Само 11% от анкетираните са склонни на това. Според експерти това създава възможности за технологични решения, които да улеснят консултациите чрез използването на онлайн стаи за чат или видео разговори. Качеството на услугата, предлагана от чатботовете, бързо расте, а недостатъците вече не са толкова явни и сериозни.

Чрез използването на анализ на данни и изкуствен интелект собствениците на имоти ще получават цялостна информация за съществуващото търсене, както и прогнози и препоръки. Точно с това се занимава стартъпът Skyline AI, който предлага инвестиционни консултации. Програмата определя независимо най-доходоносните активи за инвеститорите и казва на клиента кога е най-подходящият момент да направи ремонт или да увеличи наема.

Развитието на виртуалната реалност, която ще позволи първоначалните огледи на имоти да стават от разстояние, също ще засегне сериозно процесите на придобиване на имоти, особено когато става дума за активи в чужбина. Виртуалната реалност позволява също цялостен преглед на плана и чертежа на имота преди да се предприеме ремонт, така че да се направят промени, ако е необходимо.

В изследване на американската онлайн имотна агенция Redfin от 2017 г. 33% от анкетираните заявили, че са взели решение да закупят жилище, без да са го посетили, като са се възползвали от възможностите на дигиталните технологии. За сравнение, през 2016 г. само 19% от участниците в допитването са заявили, че са прибегнали до виртуални огледи.

Влиянието на проптех не е ограничено само до продажбите и наемите на жилища. Модерните технологии позволяват автоматизиране на управлението на имотите. Такива програми помагат, например, за проследяването на условията на договорите за наем, управляват сметките, следят за състоянието на имота, плащат данъци, наблюдават приходите и разходите. Доминиращата компания в сферата на управлението на имоти в момента е SMS Assist.

Услугите, предлагащи решения въз основа на интернет на нещата и изкуствения интелект, помагат за минимизиране на разходите, свързани с обслужването на имота – контролирането на енергийното потребление, навременно засичане на дефекти. Например стартъпът Enertiv от Ню Йорк обещава на клиентите си да им спести до 5% от оперативните разходи благодарение на решения, основани на машинното научаване, големите данни и интернет на нещата. Компанията инсталира сензори, които непрекъснато предават информация за състоянието на имота. Системата може да разкрие или да следи всички дефекти, да засече оборудване, което е напът да се развали, и да докладва незабавно.

Много проптех компании комбинират няколко технологични решения. Например Opendoor придобива имот по интернет директно от собственика на цена, определена от алгоритъм въз основа на големи масиви от данни. След ремонт тя предлага отново жилището на пазара. Компанията опростява значително процеса по закупуване на имота, като използва големи данни, интернет на нещата и дигитализация. Електронни брави позволяват огледите на имота да стават в удобно за купувача време, без да се налага да се насрочва среща с брокера. Кодът за бравата се получава от конкретно приложение.

Влиянието на проптех върху имотния пазар неизбежно ще расте благодарение на увеличеното търсене на иновации. Купуването на жилищен или бизнес имот навсякъде по света ще е толкова лесно като купуването на ценни книжа, а в същото време виртуален асистент ще управлява обекта. Дългосрочният успех на традиционните пазарни играчи скоро ще зависи от бързото им приспособяване към промените в индустрията, отбелязва Tranio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Vassil Lunchev
преди 5 години
Напълно е вярно! В последните 12 месеца дори и в България се забелязва сериозно раздвиждване в PropTech индустрията. Например доста брокери вече говорят за компании като Homeheed, Ocenime и други и се чудят какви промени ще настъпят заради тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още