IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокати призоваха за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Ако не бъдат направени корекции, ще бъдат нарушени редица европейски закони и Конституцията, твърдят юристите

14:57 | 26.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ако не се промени Законът за мерките срещу изпирането на пари, той ще рефлектира не само върху адвокатите, но и върху техните клиенти, като ще бъдат нарушени редица европейски закони, Конвенцията за защита на правата на човека, адвокатската тайна и разпоредби в националното ни законодателство, включително и Конституцията. Това стана ясно от изказване на адвоката и експерт по национална сигурност Илия Колчев по време на пресконференция на Висшия адвокатски съвет в Националния пресклуб на БТА.

Той обясни още, че ВАдС е изпратил становище по Закона срещу изпирането на пари, като е било счетено, че то ще бъде прието или взето под внимание, когато се променя националното ни законодателство заради европейската директива за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Позицията в становището обаче не била възприета, а и законът не бил променен по правилния начин, затова сега това трябвало да се направи отново, но в духа на директивата. 

Припомняме, че само преди седмица адвокатите излязоха на протест, защото текстове от закона според тях потъпкват адвокатската тайна. Нормативът ги задължава да докладват на ДАНС за съмнителни парични операции на техни клиенти и да обучават служителите си да разпознават прането на пари.

Зам.-председателят на ВАдС Людмил Рангелов коментира, че становището на съвета е изпратено до директора на финансово разузнаване в ДАНС на 28 юни 2016 г. по искане на агенцията.

Ралица Негенцова, която е председател на ВАдС, заяви, че днес ще се проведе първото заседание в НС на работната група, която ще обсъди как да се промени Законът за мерките срещу изпирането на пари.

По думите ѝ промените в Закона срещу изпирането на пари е създал брожение не само в адвокатските среди, но и сред много други представители на НПО и браншови организации с оглед на това кои са задължени лица по закона. Негенцова отбеляза, че в становището си по закона ВАдС е отбелязал, че следва да се обърне внимание за защита на адвокатската тайна при прилагането на европейската директива.

На отделна пресконференция, след тази на ВАдС, адвокат Светлозар Николов обвини Адвокатския съвет в репресии и го нарече безконтролен и безотчетен орган. По думите му именно срещу това протестирали част от адвокатите у нас.

Колегата му Владислав Янев изрази позиция, че с действащия сега закон за адвокатурата адвокатите се принуждават да не работят за интересите на клиентите си. Освен това една шепа хора били завзели властта, а обикновените адвокати нямали информация как се харчат парите им и какви били заплатите във Висшия адвокатски съвет. 

Според адв. Владимир Шейтанов адвокатурата не е изключение от общата криза на държавността у нас. Избраните по сегашния закон не представлявали интересите на защитниците у нас. Не се били решавали ежедневните проблеми на адвокатурата. А и тя самата не била включена в съдебната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още