IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборно Турция увеличи продажбата на храни с по-ниски цени

При продажбата е поставено ограничение от 2 килограма на човек за лещата и нахута и от 5 килограма за ориза

16:54 | 26.02.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавните павилиони за храни в някои от турските големи градове започнаха от днес, наред със зеленчуци, да предлагат и ориз, нахут и леща на по-ниски цени, след като растящите пазарни цени удариха джобовете на гражданите преди местните избори в края на март, съобщава ДПА, цитиран от БТА.

Състоянието на икономиката и преди всичко високата инфлация остава сериозен проблем преди изборите на 31 март.

Инфлацията при цените на храните достигна до 31 процента през януари според данни на турския статистически институт (ТюркСтат).

Целите количества ориз, леща и нахут бяха разпродадени за няколко часа рано сутринта, съобщи продавач в един от павилионите на истанбулския площад Таксим.

При продажбата е поставено ограничение от 2 килограма на човек за лещата и нахута и от 5 килограма за ориза. И трите продукта са основни в менюто на турските домакинства.

Храната заема една трета от потребителската кошница на ТюркСтат за измерване на инфлацията на потребителските стоки, която надхвърля 20 процента през последната година.

Правителството започна да продава зеленчуци направо от фермите на 11 февруари, като заобикаля посредниците и се опитва да се конкурира с високите цени в супермаркетите и хранителните магазини. Повече от 2500 тона бяха продадени само в Истанбул през първата седмица, според информация на Анадолската агенция.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството ще увеличи асортимента на предлаганите продукти, например с почистващи препарати, и ще разшири инициативата след местните избори. Той обвини търговците, че "експлоатират" хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
s3
преди 5 години
Тези в Турция са големи будали. И при нас ще има избори, но няма нужда да се раздава бадева храна на безценица, той народа пак ще си купи и двойни да са цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Турция е с нарастващи страдания от неправилната работа на Турската централна банка.До 2 часа време след въвеждане на защита срещу щети от работата на Турската централна банка, Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще прекрати опасността за нарастване на националната криза в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още