IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездният възход и безславният провал на новите герои на италианския популизъм

Движението „Пет звезди“ допусна множество грешки, които в най-добрия случай може да му струват позицията на първа политическа сила в страната

09:09 | 04.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Движението „Пет звезди“ смая света с внезапния си възход до върха на италианската политика.  Но няколко провала на партията в поредица местни избори предполагат, че падението й може да се окаже също толкова бързо.

Кандидатът на популистката партия завърши на унизителното трето място на регионалните избори в Сардиния в края на миналия месец. „Пет звезди“ не можа да спечели дори 10% от вота, оставайки зад крайнодесния си коалиционен партньор „Лига“ и дясноцентристката Демократическа партия. Мащабът на загубата е потресаващ. На общите избори миналата година движението завърши на първо място със значителна преднина в региона, събирайки над 40% от вота, посочва Bloomberg в свой материал.

Лидерът на партията Луиджи ди Майо, който е и вицепремиер, се опита да омаловажи загубата. Той отбеляза, че „Пет звезди“ винаги се представя по-зле на местните избори, така че сравнение с представянето преди година е като да се сравняват „ябълки с портокали“. Но въпреки това загубата остава забележителна. Тя идва и след също толкова стресиращо трето място отпреди няколко седмици в Абруцо, друг южен регион, който също оказа значителна подкрепа на партията на парламентарните избори.

Героите на най-необикновената политическа история на Италия от последното десетилетие страдат от дълбока криза на идентичността. Въпреки че успя да стане най-голямата партия в страната, „Пет звезди“ не направи много със своята огромна подкрепа. Избра да направи коалиция с антиимиграционната „Лига“, която всъщност е по-малкият партньор. Но харизматичният лидер на партията Матео Салвини се държи като де факто лидер на правителството, хвърляйки сянка върху премиера Джузепе Конте – технократ, избран лично от „Пет звезди“.

Движението също така се отметна и от дълъг списък с обещания. То не можа да затвори ILVA – производител на желязо в южните части на страната, който трябваше да прекрати работа по екологични причини. Също така партията не можа да сложи спирачки и на строителството на газопровода ТАР, част от Южния газов коридор.

И за капак от „Пет звезди“ спасиха Салвини от евентуално съдебно преследване заради отказа му да пусне в страната мигранти, спасени от италиански кораб, въпреки че в продължение на години повтаряха, че политиците не трябва да бъдат третирани по-различно от обикновените граждани. Също както и „Лига“, „Пет звезди“ се отметна от позицията си за оставането на Италия в еврозоната. Но докато Салвини печели социологическите проучвания, Ди Майо потъва.

Сривът на италианските популисти до голяма степен е неизбежен. Те дават твърде много обещания, които винаги е невъзможно да бъдат изпълнени. Протестна партия без реален опит във властта – „Пет звезди“ не можа да запълни и постовете в правителството с достатъчно надеждни кандидати. От своя страна „Лига“, която е в политическия живот вече три десетилетия, има повече кандидати и се явява коалиционният партньор с повече опит.

Но взимащата дъха бързина, с която „Пет звезди“ върви надолу, може да се припише основно на Ди Майо и нейният лидер в сянка Давиде Касалегио, който ръководи интернет операциите на партията. Двамата млади активисти поеха контрола от комика Бепе Грильо, който основа движението, и Джанроберто Касалегио – бащата на Давиде, който е и човекът зад идеята за основаващата се на интернет пряка демокрация.

Те взеха решението да се обединят със Салвини въпреки несъгласието на лявото крило в партията. Сега обаче Касалегио и Ди Майо са изправени пред възможността да понесат тежка загуба на изборите за европейски парламент, които са само след три месеца.

Но разгромът на „Пет звезди“ носи важен урок и за Салвини. „Лига“ също не се справи особено добре в Сардиния, но въпреки това успя да спечели управлението в региона съвместно с традиционните си дясноцентристки съюзници, сред които и Forza Italia на Силвио Берлускони. Това последва победа в Абруцо и месеци на силно представяне в социологическите проучвания, от които стана ясно, че партията лесно ще стане най-голямата политическа сила в страната, ако изборите се проведат днес.

Засега Салвини отхвърля възможността от предсрочни избори с довода, че очаква правителството да изкара пълния си мандат. Времето обаче напредва. Италианската икономическа криза може да се влоши и управляващата коалиция може да се разпадне. Разваляне на управляващото обединение след европейските избори сигурно е изкушаваща мисъл.

И това прави още по неудобно положението на „Пет звезди“. Партията трябва да покаже на избирателите, че има своя идентичност. Но също така не трябва да забравя и това, че колкото повече се отдалечава от Салвини, толкова повече нараства рискът от нови избори.

Трудно е да си спомним партия, която така да е доминирала парламентарни избори, и след това толкова бързо да е поела по пътя надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 5 години
в грешка си, ГЕРБ са на власт благодарение а ДПС. Само първите два мандата бяха избрани от хората, после изборите бяха манипулирани и Тиквата си стисна Ръката с Кой ... и те така! та ако не беше тая гимнастика и навеждане срещу сараите и те щеше да се в историята към днешна дата като НДСВ, които изкараха точно два мандата във власта... крадливите партии там някъде се надушват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 5 години
А другите политически играчи експлоатират надеждите и неграмотността на населението. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
rainmaker
преди 5 години
Популистите и краино десните нямат какво да предложат. Те експоатират страха и неграмотноста на населението. Колкото по бързо го осъзнаят хората, толкова по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
В Италия няма нито една дясна партия с изключение на Лигата на Салвини. Откровените лъжи, които се опитват да изкарат бившите управляващи десни звучат жалко и смешно. Демократичната партия е дясна толкова колкото сдс беше дясно навремето нищо, че 100% ръководството му бяха комунисти, а всичките му министър председатели и 95% + от министрите в 3-те кабинета на сдс бяха членове на бкп, дкмс или сътрудници на дс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
Sakamano
преди 5 години
Проблем с разбирането на цитата ли имаш, или загуба на доверие след четири управленски мандата наричаш "бърза"?А ГЕРБ все още са на власт само благодарение на БСП. По-точно защото това е единствената и много по-скaпaна алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
jikev
преди 5 години
""Трудно е да си спомним партия, която така да е доминирала парламентарни избори, и след това толкова бързо да е поела по пътя надолу.""Кво му е трудното?НДСВ в близкото минало и ГЕРБ в близкото бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още